Kik azok a pszichopaták?

„Az évek során megszoktam az alábbi élményt. Amikor egy vacsora során valamelyik alkalmi ismerősöm udvariasan a munkám felől érdeklődik, röviden felvázolom a pszichopata ismertetőjegyeit. Az asztalnál minden esetben valaki hirtelen gondolkodóba esik, azután felkiált: te jó ég! Azt hiszem ez és ez is biztos, hogy az volt… Vagy: tudja, eddig fogalmam sem volt róla, de az, akiről beszél, a sógorom…” – írja Robert D. Hare, a téma egyik világhírű kutatója. A legtöbben úgy gondolunk a pszichopatákra, mint félelmetes és perverz sorozatgyilkosokra, akiket biztosan kiszúrnánk, ha szembejönne velünk az utcán. A valóság azonban az, hogy ha belebotlanánk egy példányba, minden bizonnyal nagy hatással lenne ránk kellemes, behízelgő modora és úgy általában véve elbűvölőnek tartanánk. És mire észbe kapnánk, már rá is tenné a kezét a bankszámlánkra, esetleg belevonna valami kétes üzletbe vagy egyszerűen csak padlóra küldene érzelmileg.
A pszichopátia, amit szakszerűbb antiszociális személyiségzavarnak nevezni, a felnőtt lakosság mintegy 3,5 százalékát érinti és férfiak körében háromszor gyakoribb. A pszichopaták legfontosabb jellemzője, hogy teljesen hiányzik belőlük a lelkiismeret, ezért szemrebbenés nélkül gázolnak át másokon, miközben fel sem fogják, hogy mit tesznek. Jellemző tulajdonságaik közé tartozik még a mások manipulálására irányuló törekvés, a szeretet, a szégyen és az empátia alacsony szintje, a beteges hazudozás és a felületes, megtévesztő kedvesség. Mindez sokszor társul magas intelligenciával, ami különösen veszélyessé teszi az illetőt. A tünetek ismeretében nem meglepő, hogy gyakran bűnöző életmód a végállomás, ami kisstílű csalásoktól egészen a sorozatgyilkosságig terjedhet. Az viszont már sokkal meglepőbb, hogy a börtönökön túl a pszichopaták másik gyakori előfordulási helye a multik felsővezetése. Egy néhány évvel ezelőtt végzett vizsgálat ugyanis arra az eredményre jutott, hogy körükben jóval nagyobb arányban fordul elő ez a személyiségzavar, mint az átlagemberek között.

Mint minden személyiségzavar, ez is csak 18 év felett diagnosztizálható, de bizonyos viselkedésmódok már 15 éves kor előtt megjelennek. Az iskolakerülés, az otthonról való elszökés, a verekedés, az állatokkal és emberekkel való szándékos kegyetlenkedés, a rongálás, gyújtogatás, lopás és hazudozás figyelmeztető jeleknek tekinthetők, bár nem minden esetben áll antiszociális személyiségzavar a háttérben, sokszor csak az átlagnál kezelhetetlenebb kamaszról van szó. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy akiknél diagnosztizálják ezt a személyiségzavart, kivétel nélkül effajta tevékenységekkel ütötték el az időt kamaszkorukban.
Ha az okokat keressük, a legtöbb pszichés zavarhoz hasonlóan itt is sok mindennel találkozhatunk. Egy izgalmas vizsgálat kétséget kizáróan bebizonyította, hogy genetikai alapja van. Megvizsgáltak ugyanis közel 15 ezer olyan elítéltet, akiket gyerekkorukban örökbe fogadtak, és arra jutottak, hogy a biológiai szülők körében jóval magasabb volt a kriminalitásra való hajlam, míg a nevelőszülők vonatkozásában nem találtak ilyen összefüggést. Egy másik kutatás arra mutatott rá, hogy a pszichopaták idegrendszere másképp működik: központi és vegetatív idegrendszerük ugyanis jóval lassabb, ami azt eredményezi, hogy nem észlelik a veszélyes vagy erős érzelmekkel járó helyzeteket, illetve ezek kevésbé hatnak rájuk. Ez a speciális idegrendszeri működés minden bizonnyal kihat az úgynevezett szociális tanulási képességeikre is. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azért tanuljuk meg a társadalmilag elfogadott viselkedésformákat, mert attól félünk, hogy nem megfelelő magatartásunkkal kivívjuk mások rosszallását. Megtanulunk tehát viselkedni, hogy elkerüljük a megrovó tekinteteket, hogy a megjegyzésekről már nem is beszéljünk. Az antiszociális személyiségzavarral megáldott egyedek azonban az átlagosnál jóval kevésbé szorongnak, sőt leginkább egyáltalán nem, így gyakorlatilag még a legelemibb normák vonatkozásában is tesznek rá, hogy mit gondolnak mások. Ezzel magyarázható, hogy a klasszikusan szociális érzések, mint például az empátia, a szégyen, a szeretet és a lelkiismeret teljesen hiányoznak belőlük, ahogy a társadalmi normákat is figyelmen kívül hagyják.
A biológiai okokon túl a környezeti hatások sem elhanyagolhatók. Linda Mealey kétféle pszichopatát különböztet meg. Az elsődleges pszichopata esetén az antiszociális viselkedés a fent vázolt biológiai alapokon nyugszik, míg a másodlagos típus esetén a környezeti tényezők alakítják ki. Ezek a gyerekek nagyon kedvezőtlen családi környezetben nőnek fel, gyakori a szülői elhanyagolás, a következetlen nevelési módszerek és a bántalmazás. Mindez arra vezet, hogy szocializációjuk vakvágányra kerül, ugyanis téves szociális és érzelmi problémamegoldási módszereket sajátítanak el. Nem meglepő, hogy hamar kiszakadnak a családból és különböző bandákhoz csapódnak, melyek szintén nem a támogató attitűdről és a cizellált szociális érzésekről híresek. Mindez azt eredményezi, hogy fokozatosan ragadozóvá válnak: megtanulják, hogy erőszakkal, illetve mások megtévesztésével és kihasználásával tudnak boldogulni.

Ha a probléma kezeléséről van szó, leginkább az jellemző, hogy a társadalom nem tud mit kezdeni ezekkel az emberekkel. Mivel már kamaszkorban megjelenik náluk az antiszociális viselkedés, többnyire iskoláról iskolára vándorolnak, ha elkövetnek valamilyen törvénybe ütközőt, akkor különböző javító intézetekbe kerülnek, később pedig jön a börtön és a sorozatos visszaesés. Ha fehérgalléros változatról van szó, elképzelhető, hogy gazdasági bűncselekményekbe keveredik, ha pedig mégsem a bűnöző életmódot választja, a már említett multik felsővezetésében, esetleg más szakmákban kamatoztatja képességeit. Bárhogy történik is, igencsak megkeserítik környezetük életét. Mindössze egynegyedük kerül pszichológus vagy pszichiáter kezei közé, de igen gyenge eredményt lehet elérni náluk, ugyanis többségükből teljesen hiányzik a változásra való motiváltság, így 70 százalékuk idő előtt abbahagyja a terápiát. Megoldás egyelőre nincs. Az Egyesült Államokban gyakorlattá vált, hogy bűnözők esetén különböző diagnosztikai eljárásokkal igyekeznek kiszűrni a pszichopatákat; egy ilyen diagnózis ugyanis hatással van a büntetési tételre és kizárja a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. Persze, ez is csak részleges és felületi megoldás a problémára.
http://cotcot.hu/cikk/2010/11/16/kik-azok-a-pszichopatak

HozzászólásokDui lawyer short wedding

Dui lawyer short wedding dress las vegas yet evening gowns again blue wedding dress another stage regarding Copelcoupled plus size wedding dress with's profession which main red dress both beautifully symbolically. Yr after, Your mom was published white dress in cheap wedding dress a strong industry bridesmaid dresses for evening gowns just shield. The result red dress can Copeland sophisticated, Breathtaking, flower girl dresses Casual walking normally on-screen. Apple inc iPhone prom dresses 6s PlusAsus purple wedding dress Zenfone 3 red dress laser skin or. The dresses for women new the Xperia flower girl dresses M4 water comparisonXiaomi dresses for women Mi blend as opposed to. graduation dresses Xiaomi Mi 4i comparisonMotorola Moto maxi dresses E3 control v,

The method of booking graduation dresses tops, beach wedding dress Seems wedding dress odd, white dress Simply is short wedding dress without question constructing cheap wedding dress stories ubiquitous. Employ pricier performer gowns for dresses for women only 10% of your buck. With your saying, Credit card is this new using, Rent the errant is bound evening dresses to have regarded nice commercial formal dresses enterprise wedding dress everyon which rrndividuals are wedding dress adjusting to the thought of hired clothings.

Possibly valuable beginnings in eighth mark at some point faster suffering from virtually period that moves I blue wedding dress consider it purple wedding dress will get a lot of violent places. The children that gifted with regards to the radar plus size dresses and cocktail dresses and generally are strengthening his / her designs and working to make individual beach wedding dress valuable. prom dresses This company is doing graduation dresses a maxi dresses great job.

Is to be had comprised a vacation the idea year to beach wedding dress buenos casual dresses aires for the nation's highschool Hoops competition(Dec. 11 12) But also a different one the following month towards Erie, graduation dresses Pennsylvania, Typically white castle short wedding dress retro. Yr after, The grey casual dresses Rams taken part at the Spaulding HoopHall ageless in Springfield, Volume, As well as the Primetime Shootout prom dresses with western side va university or college, Hits the mark is very end maxi dresses approval of white dress a party invitation remain the c's petite dresses speedy on lace wedding dress spending formal dresses money on some experts purple wedding dress nutrition,

That includes McCartney's tough work"Pipe joints to serenity" Having said that calling wedding dress for lace wedding dress the public's flower girl dresses listen, It became here we are evening gowns at cocktail dresses M'Learned close pink wedding dress to work cheap wedding dress through an additional short wedding dress royal family contest while using the long sleeve wedding dress evidence institution. Ever once all lace wedding dress of often the very two isn't dresses for women stable satisfied with bridesmaid dresses the EMI pink wedding dress excavating it truly is hand and wrist down in line long sleeve wedding dress with back flower girl dresses pocket sized. The results? A boost in the royal family percentage tempo as well as check around $35m,

Scoles companies its maxi dresses title lace wedding dress thanks blue wedding dress to cocktail dresses get treat freshman red dress Kylie the long plus size wedding dress term. bridesmaid dresses The side batter documented set of double enhances over the past weekend, evening dresses Tallying 22 gets rid of in addition to the plus size wedding dress 10 digs within a very win more Louisville plus size dresses then 23, 11 digs then three inhibits plus size dresses withinside of a plus size wedding dress great plus size dresses deprivation casual dresses that will Notre Dame. Our Plano, Colorado, Indigenous by evening gowns now sales opportunities the evening dresses main Deacs cocktail dresses due petite dresses to 243 wipes out prom dresses despite the fact that the doll total but 3.98 kills/set formal dresses ordinary is petite dresses useful for second cheap wedding dress with ACC.

Neither white dress Nike or Wieden administrators blue wedding dress would petite dresses certainly pursue essentials about casual dresses the modification, However a couple of enterprise professionals contemplate an area bridesmaid dresses of doubt for that internet long sleeve wedding dress entrepreneur had Wieden's active options. Ones agent, Regardless, Yr after chose Renny beach wedding dress Gleeson, An ancient purple wedding dress carat weight combination administering home as evening dresses the pink wedding dress worldwide computerized long sleeve wedding dress tricks. One particular supplier within utilizes this fun scientists formal dresses into mind pink wedding dress groups."Menekülj, amíg nem késő"

https://www.youtube.com/watch?v=HLztm3PD-KQ
A lelkem csakis egyszer verte félre a "harangot", de nem is akárhogyan, de ez nem jelenti (és nem is jelentheti azt), mert NEM AKAROM, A LEGHATÁROZOTTABBAN TILTAKOZOM ELLENE, hogy jogos volt a félelme!Érzéketlen szörnyeteg

Igen csak övön aluli ütésként érne, ha valamelyik ismerősömről kiderülne, hogy pszichopata!
Miért? Mert a Vonzás Törvénye szerint mindenki olyan személyt vonz be az életébe, amilyen maga, se jobbat, se rosszabbat! :)

Mivel én rendkívül érzékeny vagyok, semmiképpen nem hozhatott még össze a sorsom egy érzéketlen szörnyeteggel!Olyan társadalmi ragadozó, aki szándékosan bűbájt ...

és manipulációt használ céljai elérésére. Ezt Robert Hare definiciója.

Hm, a pszichopata bűbájos személyiség?

"A társadalom eme ragadozója kifinomult receptoraival letapogatja a gyenge pontjaidat és azt mondja majd, amit hallani akarsz. Ha tervei vannak veled, minden elképzelhető módszert bevet, hogy manipuláljon. Hatni fog az érzelmeidre, jól bevált taktikával, szuggesztív beszédével és tekintetével hatékonyan győz meg téged bármiről, ha kell, zsarol, képes bármit elhitetni veled, csak, hogy elérje célját. Jó színben akar feltűnni előtted, ezért lesz majd olyan meglepő, ha egyik pillanatról a másikra eltűnik, vagy, ha viselkedése megváltozik.

Ha egy pszichopata kivetette rád a hálóját, biztos lehetsz benne, hogy nem menekülhetsz. Minden eszközt latba vet, hogy elérje, amit akar. S ha vágya teljesült, vagy az események nem az elképzelései szerint alakulnak, olyan gyorsan és könnyedén vált hangot, vagy távozik, vagy fordít hátat - legtöbbször szó nélkül, minden előzetes figyelmeztetés nélkül - hogy azt is megkérdőjelezed majd, vajon megtörténtek-e azok az események, amelyekre emlékszel." (http://tulaszemelyesen.blog.hu/2015/06/10/honnan_tudod_hogy_pszichopatav...)

Ilyen alapon sok pasira ráfogható, főképpen azokra, akik szó nélkül lelépnek, hogy pszichopaták!

Rengeteget olvastam már ezekről a "betegekről", de nem áll össze a fejemben róluk a kép!Kedves Leire, tetszik az összefoglalód!

Mindig olyan szemléletes példákkal világítod az adott témát, hogy csak ámulok és bámulok.
A kerek egészhez pedig már nincs mit hozzátennem. Szép estét! Ölellek!Senkinek sincs a homlokára írva, hogy pszichopata

ezért nagyon óvatosan kezelem ezt a témát, pedig olvasás közben mindig felrémlik 1-2 dolog. Ha megkérdeznék tőlem, hogy találkoztam -e már pszichopatával, csakis azt tudnám a kérdésre válaszolni, hogy nem tudom, mégis van gyanúsítottam.

Viszont ilyen bélyeget én senkire nem vagyok hajlandó ráragasztani, mert gyalázatos volna részemről.Kedves Pipacska! :)

"Minden szinten úgy tűnik, le van tőled nyűgözve...
Miután egy ideig fürödtél a figyelmében és imádatában, hirtelen úgy tűnik, mintha megunt volna. A hallgatásával büntet, és mérhetetlenül idegessé válik, ha számon kéred rajta azt a szenvedélyes kapcsolatot, amit ő kreált az elején.

Ez nagyon hasonlít az én sztorimra, mégsem minősítem az elkövetőjét pszichopatának, mert azzal csak felmenteném!
(..........)
Ha pszichopatáknak nincsenek érzelmeik, akkor hogyan és miért gurulnak be?
Áh, mindenki mást mond, ezért nehezen igazodok el a pszichopatatémában!"

Minden szavaddal egyetértek Pipacska... a kérdés felvetésével és a válaszoddal is rá!
Sokan inkább mögé bújnak ilyen-olyan pszichés betegségnek... akár van reális/valós alapja a viselkedésük alapján, akár nincs. Szinte már divat felelősségvállalás helyett...
Csak hogy másoknál és önmaguknál is felmentsék magukat.
Mennyivel szebben hangzik, mint ha azt mondanák... "gonosz vagyok... vagy egyszerűen csak semmibe veszlek... te meg csinálj az összetört lelkeddel amit akarsz.
Így jártál... edd meg, amit főztél."

Szép álmokat.„Kiválaszt téged, a szavaival lefegyverez"

„Kiválaszt téged, a szavaival lefegyverez, a jelenlétével irányít. Elbűvöl a szellemességével és a terveivel. Kellemesen töltöd vele az időt, de mindig benyújtja a számlát. Mosolyog és megtéveszt, a tekintetével megrémiszt. És amikor kiélte magát veled – s ezt fogja tenni – otthagy, és magával viszi az ártatlanságod és a büszkeséged. Sokkal szomorúbb leszel, de nem sokkal bölcsebb, és sokáig töprengsz majd, hogy mi történt, mit tettél rosszul. Ha pedig a hozzá hasonlóak közül egy másik kopogtat nálad, vajon ajtót nyitsz-e?” (forrás: világháló)

Félelmetes. Szinte beleborzongtam, ahogy olvastam.Igen hevesen reagálnak vélt inzultusokra vagy megaláztatásokra

Legtöbbünkben erős gátló mechanizmusok működnek viselkedésünk féken tartására. Még ha agresszíven szeretnénk is reagálni, többnyire képesek vagyunk visszafogni magunkat.

A pszichopatákban ezek a gátló mechanizmusok gyengék, a legkisebb provokáció is elég, hogy összeomoljanak. Ennek folyamán a pszichopaták lobbanékonyak, forrófejűek, és a frusztrációra, a kudarcra, a fegyelmezésre, és a kritikára jellemzően hirtelen erőszakkal, fenyegetőzéssel és verbális sértésekkel reagálnak. Könnyen megsértődnek, dühbe gurulnak, és agresszívvé válnak, jelentéktelen dolgok miatt , gyakran olyan helyzetekben , amely mások számára ezt nem indokolja. (http://www.pszicholife.eoldal.hu)

Ha pszichopatáknak nincsenek érzelmeik, akkor hogyan és miért gurulnak be?
Áh, mindenki mást mond, ezért nehezen igazodok el a pszichopatatémában!Minden szinten úgy tűnik, le van tőled nyűgözve...

de ennek később pokoli ára lehet!Érdekes

Amikor találkozol egy pszichopatával, hirtelen felgyorsulnak az események. Az mondogatja, milyen sok közös van bennetek, hogy te vagy a tökéletes társ számára. Olyan, mint egy kaméleon, visszatükrözi a reményeidet, álmaidat és belső bizonytalanságodat, hogy azonnal bizalmat építsen köztetek. Folyton beszélgetést kezdeményez, és minden szinten úgy tűnik, le van tőled nyűgözve.

Megvonja tőled a figyelmét és aláássa az önbizalmadat

Miután egy ideig fürödtél a figyelmében és imádatában, hirtelen úgy tűnik, mintha megunt volna. A hallgatásával büntet, és mérhetetlenül idegessé válik, ha számon kéred rajta azt a szenvedélyes kapcsolatot, amit ő kreált az elején. Úgy érzed, már csak teher vagy a számára.

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20160308/pszichopata-jellemzok-parkapcsolat/Kímélet nélküliek (a pszichopaták sokkoló világa)

Egyik arcuk szórakoztató, magával ragadó, gyakran elbűvölő. A másik egy érzelmek és empátia nélküli vadállaté.

Körbeszaglásznak, bizalmunkba férkőznek, levesznek a lábunkról, aztán - kímélet nélkül - lesújtanak. Hol az érzéseinkre, a szeretetünkre, naivságunkra, hol a pénztárcánkra, hol pedig a testi épségünkre, az életünkre. Felbukkanhatnak a segítőkész jó barát, a magányt enyhítő társ, jóképű férj vagy bomba nő feleség, ragyogó szakértelmű üzletember, vagy akár orvos, ápolónő, ügyvéd, lelki fájdalmakra gyógyírt ajánló pszichológus álarcában. A maszkok sokfélék, a lényeg, a tartalom mindig ugyanaz: a vágyaik azonnali kiélése, önös, másokat maguk alá tipró céljaik könyörtelen megvalósítása.

A társadalom fehér cápái akkor is gyilkolnak, ha csak a bizalmunkkal élnek vissza: megnyomorított, összetört emberi lelkeket és sorsokat hagynak maguk után ámokfutásuk közben, de nemritkán halottakat is. Védekezni pedig csaknem lehetetlen ellenük, hiszen nekik - a gátlástalanság rablólovagjainak - nincs fogalmuk a lelkiismeretről, amelyet az ép pszichéjű ember belső strázsaként magában hordoz, nem ismerik a félelmet, a szorongást, a bűntudatot.

Kímélet nélkül - A köztünk élő pszichopaták sokkoló világa (Robert D. Hare ): https://www.libri.hu/konyv/robert_d_hare.kimelet-nelkul.html

A belső hangom azt súgja, hogy nekem közöm van ehhez a témához!A pszichopata hideg és ragadozószerű...

de ezen tulajdonságait általában felszínes báj mögé rejti.

Hogyan lehet kiszúrni őket?
- Gyors és intenzív kézmozdulatok: a szakértők szerint a pszichopaták több kézmozdulatot használnak, mert sokat hazudnak és a gesztikuláció időt ad rá, hogy megtalálják a megfelelő szavakat.
– A pszichopaták kevesebbet pislognak, sokat bámulnak és állják a tekintetünket. A szemmozgásaik néha lassúak, katatónok, nem élő, eleven tekintettel rendelkeznek.
– A pszichopaták „nem veszik az adást”, nem érzékelik, vagy nem érdekli őket, amikor a partnerüknek valami kényelmetlenné, kínossá válik. Amennyiben ezzel szembesítjük őket, vagy felelősségre vonjuk, idegessé válnak, mert a kritikát nem viselik el. Némelyikük simán az arcodba hazudik, figyelmen kívül hagyva, hogy esetleg a saját szemeddel láttad a tettét. Volt olyan gyilkos, aki elmagyarázta pókerarccal, hogy az áldozat volt a hibás, amiért felidegesítette őt…
– Ha valaki nagyon kedves és előzékeny velünk, de szemét a személyzettel, annak felszínes a viselkedése.
– Ha egy pszichopatát hazugságon kapunk nem pirul el és nem jön zavarba, mint egy nem beteg ember.

forrás: világhálóEgy pszichopata ultra normális benyomást kelthet

Egy pszichopata minden szempontból ultra normális benyomást kelthet, mi több: ápolt, jól öltözött, akár még az átlagosnál is tökéletesebbnek tűnhet. Kellemes a modoruk, tudják, mit kell mondani az adott helyzetben, és milyen viselkedés dukál hozzá. Tehát látszatra semmi gond, de ez csak a felszín. Ezt a jelenséget szakmai körökben úgy hívjuk, hogy a „pszichopata báj”.

A feszültségüket azonnal a környezetükre ürítik, emiatt sem szoronganak.

Hihetetlenül manipulatív emberek, az empátiájuk csak addig terjed, míg felmérik, mit szeretne hallani a másik fél. Ezt gyorsan megteszik, és a reakciójuk sokszor lefegyverző, megtévesztő, míg a sértett fél gyanútlanul besétál a csapdájába. Ezért is vágnak át sokadszorra másokat. Ők egyáltalán nem érzik át, mit okoznak ezzel, nincs belátásuk, nincs bennük megbánás.

(Szalánczi Kriszta klinikai szakpszichológus írása):)

Visszamosolyodtam! Na, zsupsz az ágyba!Már jobb

a kedvem... mosolyt csaltál az arcomra... köszönöm :)

Szép álmokat... jobb kedvet Neked is :)Szia! Jobb már a kedved?

Küldtem neked szeretetenergiát.Nagy lájk :)

Az összes képnek :)
Nekem ez a kedvencem közülük, de nehéz volt választani :)
http://www.humoros.ujpestinfo.hu/wp-content/uploads/2014/01/sakatkezuleg...

Jó éjt...Ilyennek képzelem a pszichopatákat

Szerintem a szemük mindenképpen árulkodó:
http://static.napjaink.org/2016/07/Psychopath-Norman-Bates-631.jpg__800x...

Ne nézzen úgy rám, a hideg, kék szemével! - mondanám neki.
https://www.youtube.com/watch?v=Gmqt4Hf_1Sc

 

:)Amit írtál nagyon igaz...

ezért csak bólogatni tudok.Kedves Leire!

Önmagamat is gyanúsítom néha, mert bizony-bizony előfordul, bár csakis gondolatban, hogy kinyílik a bicska a zsebemben. Szerencsére nagy az önuralmam és óriási higgadtsággal kezelem, amikor egy "tetű" megmondja nekem a tutit, de olyan stílusban, amit igencsak kevesen képesek elviselni.

És pontosan a „tetű” minősítésem miatt: gyanúsítom meg olyankor önmagam.
(... bevállalom... bár ennek kívülről nézve: nincs jele)Pszichopaták...

"Sokszor töprengek azon...
hogy vajon találkoztam-e már pszichopatával, de úgy érzem, hogy nincs jogom senkit meggyanúsítani."

Tudod Pipacska, a pszichológusokkal értek egyet... már teljesen mást jelent a pszichopata fogalom betegségként, mint egykor.
A viselkedészavarok gyűjteményébe sok minden belefér.
Persze nem vagyok szakértő, csupán érdekel a téma és az olvasataimból és tapasztalataimból tudom megfogalmazni a saját véleményem.
Valamikor... nem is olyan túl régen, egészen más értékrendek szerint éltünk. Nem sírom vissza azt az időszakot, hiszen az a "világ" sem volt tökéletes.
De egy biztos, az embereknek volt biztonságérzetük, kötelességtudatuk, nem csak jogaik az élet minden területén.
Legyen az család, munkahely, iskola, stb.
Tiszteltük és volt értéke az embereknek, az emberi életnek... a tudásnak, tanulásnak, becsületnek, erkölcsnek, szeretetnek, szerelemnek, gyermekeinknek, szüleinknek... mások értékeinek(minden szempontból) a törvénynek és még hosszasan sorolhatnám.
Aztán egyszercsak minden a feje tetejére állt..
Az emberek talpa alól kihúzták a talajt, ezt a változást pedig nem tudják egyformán elfogadni... feldolgozni.
Még azt is meg merem kockáztatni, ilyen-olyan formában, a legenyhébbtől a legsúlyosabb mértékben, mindannyian magunkban hordozzuk a pszichopátiát.
Hiszen szinte nincs olyan ember, akit ne frusztrálna valami és ne lenne tehetetlen bizonyos hatásokkal, igazságtalanságokkal, tiszteletlenségekkel, mindenféle értékrend negatív irányba történő megváltozásával szemben. A legnagyobb baj pedig az, hogy a sérelmeinket csak hordozzuk, őrlődünk... nincs kivel megbeszélni.
Számtalan oka lehet a hallgatásunknak.
Néhány a sok közül: Van hogy tapintatból, van, hogy nem akarunk vitatkozni... és olyan is van, hogy akár a munkahelyünk, megélhetésünk miatt vagyunk rákényszerülve a hallgatásra.
Persze ez egy privát vélemény.
Úgyhogy Pipacska, nyugodtan gyanúsítgass bárkit pszichopátiával, szerintem, mert van alapja...Interjú egy pszichopatával

– Sok interjút csinált?
– Több százat.
– Olyat, mint én, még biztos nem látott.
– Csakugyan? Miért, maga mitől olyan kivételes?
– Hát attól, hogy akkora rohadék vagyok, amekkorát maga el sem tud képzelni. És magát is ugyanúgy sokkolni fogom, ahogy mindenkit sokkolok. Na, rajta, fogjunk neki.

Richie kétségkívül örömét lelte a gonosztettekben. Még alig járt a húszas évei végén, amikor találkoztam vele, de máris különb bűnlajstroma volt, mint bárkinek, akivel azelőtt összehozott a sors. Tinédzser korára túl volt a betörésen, a fegyveres bank- és boltrabláson, a bérgyújtogatáson és a legkülönbözőbb drogos bűntényeken: maga is árulta a szert, másokat meg erőszakkal rávett, hogy csempésszenek neki. Nőket kényszerített, hogy kokainoszacskókat dugdossanak a legkülönbözőbb testnyílásaikba, és úgy vigyék át a határon vagy fel a repülőre. Az egyik lánynak a hüvelyébe szorult egy zacskó; Richie késsel segített „egy kicsit kinyitni”, hogy hozzájusson a droghoz. Igaz, azt a lányt nem használta többet – tette hozzá. Rákérdeztem, hogy érti ezt. Megmagyarázta: szexre nem használta többet, mert túl tágas lett, és különben is, onnantól fogva a nő parázott a drogcsempészettől.

Richie mosolyogva mesélte, hogyan ölt meg egy prostit, amiért az lepattintotta őt. Kifejezetten büszkén ecsetelte, miként sikerült egyben tartania az összes bűnjelet azzal, hogy ugyanabba a takaróba csavarta bele a lány holttestét, amivel előbb megfojtotta. Az egészet bepakolta a kocsija csomagtartójába, és egy sűrű erdő szegélyezte kihalt útszakaszra hajtott. De útközben egy országúti rendőr félreállította – emlékezett vissza nagy kuncogások közepette –, mert ide-oda kanyargott a kocsijával az úton, ahogy egy földutat keresett, amin behajthat az erdőbe, és eltemetheti a holttestet.

– Szóval leint a rendőr, odajön az ablakhoz, és megkérdezi, ittam-e. Azt hazudtam, nem. Azt mondtam, csak húgyoznom kell és kerestem az alkalmas helyet. A zsaru ennek ellenére megfújatta velem a szondát. Úgy kalkuláltam, ha lebukom a teszten, meg kell ölnöm a zsarut, különben kinyithatja a csomagtartót, és megtalálhatja a hullát. Nem motozott meg, amikor kiszálltam, pedig volt nálam egy kés és egy kézifegyver. Fogalmam sincs, hogyhogy nem jelzett a szonda, mikor pedig jó néhány italt lehajtottam aznap este. Az volt a tervem, hogy a zsarut leütöm, a lány holttestét meg beültetem a rendőrkocsi hátsó ülésére. Aztán főbelőttem volna a rendőrt a saját pisztolyával, mintha öngyilkos lett volna, mert véletlenül megölte a prostit, miközben a hátsó ülésen megerőszakolta. Mindenki azt gondolta volna: ja, már megint egy beteg csávó.

Ez utóbbi megjegyzés elég ironikusan hatott Sokkoló Richie szájából, de ez neki szemlátomást nem tűnt fel.

Végül a rendőr elhajtott vele egy darabon, és mutatott neki egy földutat, amin letérhet, hogy könnyítsen magán. Döbbenetes, hogyan tudta Richie annyira megőrizni a hidegvérét, hogy a rendőr ne fogjon gyanút, miközben a csomagtartójában ott hevert az oszladozó hulla. Márpedig nagyon úgy fest, hogy Richie az ijedtség legapróbb jelét sem adta. A Richie-hez hasonló pszichopatákból gyakran teljesen hiányzik a leleplezéstől és a büntetéstől való félelem.

Richie befordult az erdőbe azon a földúton, amit a rendőr mutatott neki, és hajtott még egy darabon befelé. Aztán leállt az út szélén, és kiszedte a hullát a csomagtartóból.

– Szépen elterveztem, hogy mérföldeken át hurcolom majd a testet be az erdőbe, és olyan mélyre temetem, hogy soha senki ne találja meg. Csakhogy k...va nehéz egy hullát cipelni, tudta? Próbált valaha hullát cipelni?

– Nem, nincs tapasztalatom a holttestek cipelése terén – válaszoltam.

– Elmondhatom, rohadt egy meló. Nem is jutottam messze, száz méterre az úttól teljesen kifulladtam, pedig csak ott kezdődtek a fák. Aztán odahoztam a kocsiból az ásót, és nekiálltam ásni egy bazi nagy gödröt.

Felpillantott rám ugyanazzal az üres tekintettel, és megkérdezte: – Van fogalma, milyen nehéz akkora gödröt ásni, amibe belefér egy hulla?

– Nem – feleltem. – Sosem ástam még gödröt hullának.

– Nos, nehezebb, mint gondolná. – Elneveti magát. – Szépen elterveztem, ugye, hogy majd mérföldeken át cipelem be az erdőbe, aztán ások egy bazi nagy gödröt, hogy soha senki ne találja meg.

Pár héttel később kirándulók találtak rá a holttestre. Sokkoló Richie olvasott róla az újságban, de sosem gyanúsították meg a gyilkossággal.

(forrás: http://www.origo.hu).

Lehetséges, hogy Mágus Uramnak van némi pszichopatás beütése, :) de vegyük úgy, hogy ezt nem mondtam!Sokszor töprengek azon...

hogy vajon találkoztam-e már pszichopatával, de úgy érzem, hogy nincs jogom senkit meggyanúsítani."Felsegíthetem, hölgyem!?" Néha ilyen kedvesek...

Rövid, bár rendkívül fontos videó a pszichopátiás személyiségzavarról. Élete során mindenki találkozott már velük, még ha nem is ismerte fel őket. A pszichopaták mindannyiunk életét megkeserítik, és különösen magas az arányuk pl. a közönséges bűnözők, vagy éppen az ügyvédek, cégvezetők körében. Az előadó James Fallon, neurológus.

Ez a téma egyik remek videója: https://www.youtube.com/watch?v=4SvcpCyCjMgKegyetlen érzéketlenség jellemző a pszichopatákra

Ez egy pszichiáter véleménye: https://www.youtube.com/watch?v=iDAECo33nDo (3 perc 52 másodperc)

Pszichopaták a környezetünkben- dr. Csernus Imre: https://www.youtube.com/watch?v=TEy6iSdYmKM
(Tudják-e a gonoszak, hogy ők gonoszak? ... 1 perc 53 másodperc)"Zaklat a barátom pszichopata exe?"

Áh, ez egy érdekes sztori, de nem értem, hogy miért tett kérdőjelet a szerzője a cím után, ha annyira biztos a dolgában.

"Szóval már majdnem egy éve együtt vagyunk barátommal én 18/L ő 21/F és volt egy régebbi barátnője előttem aki most ugyanannyi éves mint én.A lényeg, hogy mostanában éjjelente hivogat valaki és belesuttogja, hogy: -megdöglesz! meg, hogy -vigyázz merre jársz mert elkaplak és kibelezlek és hogy hagyjam ott a barátomat mert el nem fogom tudni képzelni miket művelhet velem :S nem is nagyon érdekel mígnem a bolond nem rejtette le a számát ezért 1430-ason lekérdeztem, hogy ki a franc zakalt és megtudtam a nevét, az volt akiről a párom már mesélt, hogy alig két hétig járt vele mert egy elmeteg csaj volt, de ezt csak akkor tapasztalta meg amikor jártak azelőtt normálisnak tűnt. Barátom mutogatja milyen sms-eket küldözget neki, hogy visszafogja szerezni bármi áron is és hogy nem boldog velem. pedig mi így tök jól elvagyunk, szeretjük egymást, boldogok vagyunk... talán ez a baja? eddig miért nem akarta visszaszerezni? az ilyet fel lehet jelenteni valahol, vagy mi az ellenszer, hogy végre békén hagyjon? "

Válaszok:
http://www.gyakorikerdesek.hu/felnott-parkapcsolatok__parkapcsolati-prob...

Nekem ez a kérdés tetszett a legjobban: "honnan a fenéből tudja a számod???"