Hogyan válhatsz a főnök kedvencévé?

Mivel a munkahely a második otthonunk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a „nagy asztal” végén helyet foglaló jelképes „családfőnk”, milyen csillagjegyű, hiszen az asztrológiai állatövi jegye nemcsak a személyiségét, hanem az elvárásrendszerét is hűen tükrözi.

Bármennyire is hihetetlen, de a különböző csillagjegyű főnökök, egészen különböző típusú vezetők, ezért egy öntudatos munkavállaló ilyen aprónak tűnő részletekre is odafigyel, ha valódi sikereket szeretne bezsebelni a munkahelyén.

Persze egy-egy főnök konkrét csillagjegyét mindig átszínezi a holdjegye, az aszcendense és a különböző fényszögeinek rajzolata, mégis remek kiindulási pontként szolgálhat, ha a csillagjegyének alaptulajdonságait, személyiségének mozgatórugóit megismered!

A bejegyzésem közreadása előtt: osztottam, szoroztam, bekalkulálva azt is, hogy ez a téma talán még a kutyát se érdekli, majd a rutinos cégvezetői gyakorlatot követve:

- egyelőre csakis a Bak csillagjegyű főnökök „személyiségrajzát” készítettem el,
- és az olvasottsági mutatók egyértelmű számadataira hagyatkozva hozok egy újabb döntést majd arról, hogy érdemes-e az összes csillagjegyre kiterjedő sorozattá bővítenem ezt a témát, vagy sokkal ésszerűbb, ha megcélozom vele a kukát.

A Bak egy született vezető.

No, az ilyen típusú kijelentést sokan azonnal marhaságnak minősítik, aztán már dől is belőlük a szó: „Pista bátyám is január 5-én született, mégis segédmunkásként dolgozott egész életében”. „Piroska néném Bak csillagjegyű, de még a férjének se merészelt visszaszólni soha, a szövőgyárban pedig Ő volt a 20. senki”.

A „Bak egy született vezető” természetesen nem azt jelenti, hogy minden Bak csillagjegyű személy vezetői pozícióba kerül, hiszen a horoszkópok bonyolult rajzolatát a születésnapon kívül egyéb tényezők (holdjegy, aszcendens, különböző fényszögek, házak) is erőteljesen befolyásolják, de azok a Bakok, akik a főnöki székekben ülnek: valóban született vezetők!

MILYEN A BAK FŐNÖK?

- A Bak főnök egy igazi vezéregyéniség, aki általában nem protekció által, hanem példaértékű munkamoráljának köszönhetően lépett előre a ranglétrán.

- Talán az egyik legideálisabb főnöktípus, mert rendkívül igazságos, ezért csakis érdemek alapján kategorizál. Tökéletesen tisztában azzal, hogy ki hány pénz ér a cégénél, ezért mézédes beszéddel, kedveskedéssel lehetetlen nála bevágódni, ugyanis csakis a teljesítményt díjazza.

- Egy Baknak mindig a hivatása az első, ezért a magánéleti problémáit otthon hagyja, és ugyanezt várja el a beosztottjaitól is. A munkahelyi pletykaszünetek, lazsálások roppantul irritálják, de a jó munkahelyi légkör miatt néha e fölött szemet huny, ugyanis a munkavállalók jó közérzetét fontos tényezőnek tartja. Viszont a türelmi határa véges, ezért egy idő után elég kemény és határozott stílusban lép fel a lazsálókkal szemben, figyelmeztetve őket a kötelességeikre.

- Mivel egy Bak főnök a szigorú munkamoráljával mindig élen jár, kezdetekben sokaknak gondot okoz a munkatempójához való igazodás. A kötelességtudása néha már beteges színezetű egyesek szemében, ugyanis számára nem létezik hivatalosan kőbe vésett munkaidő. Ha cége érdekei megkívánják, akkor éjszakába nyúlóan is az irodájában marad, aztán végkimerülésig dolgozik.

- Magabiztosan, határozottan, precízen irányítja a céget, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem hibázik. A saját baklövéseit mindig, minden körülmények között felvállalja az általa irányított közösség színe előtt és bűnbakokat önmaga helyett nem keres. Mások fejét se harapja le a hibákért, de csak akkor, ha tudja, hogy egyébként mindent megtettek a sikerért.

- Általában a Bak főnök kiváló kommunikációs és szervezőkészséggel rendelkezik, ezért a bizonytalankodó, totojázó munkaerő nem tartozik a kedvencei közé.

- A szakértelem minősége az egyik vesszőparipája, ezért gondolkodás nélkül szabadul meg a szakmailag alkalmatlan beosztottaktól. Bár létezik nála egy időkorlátos türelmi idő, vagyis tolerálja az igyekezetet, de ha valakit fejlődésképtelennek lát, az kiveri nála a biztosítékot.

- Egy Bak főnök mindig tartja a szavát, ezért célszerű nagyon figyelmesen hallgatni, ugyanis ugyanúgy beváltja az ígéreteit, ahogyan a fenyegetéseit.

- Egyesek szerint: különc, nehezen megközelíthető, de ez csak részben igaz, mert közösségének elismerése fontos számára. Csakis akkor érzi jól magát a főnöki székében, ha elfogadják, munkáját elismerik.

- Mivel a világos irányvonalak híve, az elvárásai teljesen egyértelműek. Nem ködösít, hanem lényegre törően fogalmazza meg az utasításait. Viszont szigorú egyenessége ellenére is, bármikor számíthatnak rá az alkalmazottai, ha egy-egy feladatba beletörik a bicskájuk, ugyanis pillanatok alatt képes a főnöki székből átülni egy másikba, és átvenni a segítségre szoruló munkatársa munkaköri feladatait. Ez néha ámulatba ejti a környezetét, de a Bak alaptulajdonságai közé tartozik, hogy csakis olyan dolgokat követel meg másoktól, amiknek teljesíthetőségét a saját személyes példáján keresztül is bizonyítani képes.

- Vakon hisz abban, hogy a vezetés nem egy kiváltságos jog, hanem egy olyan szerep, amit folyamatosan ki kell érdemelni, ezért szinte soha nem kérkedik a pozíciójával, hanem szerepének megfelelően teszi a dolgát.

MIKOR LÁT ÉRTÉKES CSILLAGNAK TÉGED?

- Kedveli a kreatív, őszinte, céltudatos és megbízható alkalmazottakat, ezért légy ambiciózus, szorgalmas és kitartó! A szorgalmas munkatársait ugyanis elismeri és megbecsüli!

- Az érdemeidet soha ne akard többnek mutatni előtte, mint amennyit valójában érnek, mert ezzel visszatetszést keltesz benne!

- Soha ne végezd felületesen a munkádat, mert a „tákolást” simán kiszúrja, ugyanis szakmailag toppon van! Légy precíz, figyelj oda a részletekre, mert az alaposság és a megbízhatóság mániája egy Baknak!

- Családtagjaid, szeretteid munkahelyi látogatásait nem veszi jó néven, ezért a magánéleti jellegű dolgaidat igyekezz a munkahelyed falain kívül rendezni!

- Mivel a nyílt és őszinte kommunikáció híve, szinte bármit a szemébe mondhatsz. Meghallgat. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen stílusban fogalmazol, illetve milyen szófordulatokat használsz, ugyanis a kommunikációs terület az egyik erőssége.

A BAK FŐNÖK SÖTÉT ARCA

- Bár csakis teljesítmény alapján kategorizál, néha emberként is leírja azokat, akik nem a kedve szerint teljesítenek.

- Rendkívül fontos számára az őszinteség, az egyenesség, mégis nehezen tolerálja a személyét ért kritikákat. Mivel az egója néha az egekig szárnyal, egyáltalán nem veszi jó néven, ha kioktatják. Vigyázz, mert az elfojtott agresszióját bár remekül leplezni, soha nem felejt, ezért érdemes 1000- szer is átgondolnod, hogy a kritikai észrevételeidet miképpen tálalod elé!

- Megértő, ugyanakkor kissé merev típusú főnök, ezért ha valaki egyszer elkapálja előtte magát – például kötelességszegésével, lustaságával – az igencsak nehezen tudja nála kiköszörülni a csorbát.

- Egy Bak főnök soha nem engedi meg magának, hogy a munkatársai „túlnőjenek” rajta, ezért szinte állandóan képezi magát, ezért egyesek szemében egy nagyképű törtetőnek tűnhet.

- Mások ötleteivel, javaslataival kapcsolatosan gyakran szkeptikus, ezért alaposan körüljárja és felülvizsgálja azokat, mielőtt elfogadja.

- A magánéleti problémákra egyáltalán nem vevő, ezért az ilyen jellegű hiányzásokat, kéréseket nem szívesen fogadja. Talán jobb is, ha ilyesmikkel elő se hozakodsz nála.

Mottója: „A munka minden előtt” („A haza minden előtt” mintájára).

Ha ezzel azonosulni tudsz, akkor könnyedén a Bak főnök egyik kedvencévé válhatsz, ugyanis neki is, mint minden főnöknek, megvannak a maga kedvencei… és amíg a robotok nem veszik le a vállunkról a munka terhét, ez így lesz, amíg világ ez a világ!

---------------

forrás: Internetes olvasmányaim alapján készült

HozzászólásokMi állhat a "szeretem a munkámat" hátterében? :)Hogyan vágjunk fapofát, ha a főnök megszólal

Ilyen a borító: https://s03.static.libri.hu/cover/fb/8/3617135_5.jpg

Parazita tanácsadók, sunyi tőzsdeügynökök, mazochista munkatársak és a mindig, mindenhol jelen levő, ördögi cselszövő, csúcshajú főnök... Isten hozott a pokol hetedik bugyrában! Azaz Scott Adams hihetetlenül népszerű képregényhősének, Dilbertnek a világában.

A Hogyan vágjunk fapofát, ha a főnök megszólal újabb adalékokkal szolgál a hűséges olvasóknak Dilbert, Vili, Aliz, és maga a CSH főnök agyzsibbasztó karrierjéről, valamint újabb "vendégművészek" hihetetlen sorozatát vonultatja fel.

A sorozat e részében egy parazita "tanácsoló" férkőzik a főnök bőre alá, a nem is annyira zord lelkű kaszás antidepresszánst szed, Dilbert pedig egy laboratóriumi baleset következtében birkává változik, amit sokat kritizált munkatársai alig-alig vesznek csak észre... Mindeközben persze Adams a tőle már elvárható módon újabb csapást mér az ostoba, "minden-a-pénzről-szól" jellegű, de persze közben "kiváló minőségű" vállalati munka világára.

https://www.libri.hu/konyv/scott_adams.hogyan-vagjunk-fapofat-ha-a-fonok...Ez nagy igazságok!Amit mondasz … és amit gondolsz :)Értékes igazolvány :)

https://fb-trefatrafik.viltor.hu/trefatrafik/feltolt/termek/kep/n_186735...
Kíváncsi lennék rá, hogy vajon hányan kaptak már ilyen igazolványt!? :)Milyen lehet egy főnök?A főnök beszéde :)

Céges évértékelő egy talpnyalóval: https://www.youtube.com/watch?v=0A-kJXTFZE8
(Szereplők: Bálint Ferenc, Tóth Szabolcs)A vezetés nem a címekről és a saját irodáról szól...

"A vezetés nem a címekről és a saját irodáról szól, hanem arról, hogy miként lehetsz hatással másokra".

"A jó vezetők a főnökösködés helyett elkezdik bátorítani a munkatársaikat. Ez az emberközpontú vezetés titka, ugyanis a vezetés legnagyobb része a támogatásról szól". -- John C. MaxwellA Bak főnök noteszából

"Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy egyre kevésbé azonosítsd magad a címeddel és pozícióddal, de annál inkább a cégedért és a csapatodért való erőfeszítéseiddel." -- John C. MaxwellA jó főnök időnként maga is lapáthoz nyúl

"A jó főnök időnként maga is lapáthoz nyúl. Ez az egyedüli módja, hogy a siker ára és értéke ne merüljön feledésbe". -- Sofi OksanenKedvenc József Attila idézete :)

a Bak főnöknek ez:

Dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
úgy érdemes.

(József Attila)Mert a főnököm az az Isten...

kinek szárnya van, de ereje nincsen. :)
MAGNA CUM LAUDE - VIDÉKI SANZON: https://www.youtube.com/watch?v=nj3pJnoY-9o

Egy Bak főnök soha nem képzeli magát Istennek, hanem csak egy egyszerű földi halandónak.