A pánikbetegség mitológiai háttere

- Ó, Mr. Pánik Úr, hát itt van már megint!? Holott évekkel ezelőtt világosan megmondtam, hogy köztünk már semmi nincs!

Mindezt visszaeső pánikbetegként suttogtam, erőtlenül és remegve, miközben a rosszullétem egyre jobban elhatalmasodott rajtam.

- Emlékszik? – folytattam - évekkel ezelőtt kategorikusan a tudtára adtam, hogy nem szívlelem, rettegek magától, a kiszámíthatatlanságától, a szeszélyes viselkedésétől, a félelmetes öleléseitől, és most mégis visszatért, és újra „udvarolni” óhajt nekem!?

Miért beszélek róla személyként?

Azért, mert a pánik szó mitológiai eredetű, Pán görög istenről kapta a nevét.

Amikor újra felbukkant a hajdani „udvarlóm”, kétségbeesetten kérleltem: Mit akar tőlem? Miért nem szaladgál inkább nimfák után, ahogy egy vérbeli Istenhez illik? Hosszú évekig még a hírét sem hallottam és azt gondoltam, hogy a rémálomhoz hasonlító kapcsolatunk csupáncsak egy rossz emlék. Az Isten szerelmére kérem, hagyjon engem békén, menjen el, hiszen maga nélkül is van elég bajom!

Pánik Úr azonban nem nyúlt a kilincs után, hanem az arcomba vigyorgott.

- Drága kincsem, én az erőszakosságtól sem riadok vissza, ha magamévá akarok tenni egy nőt! Szomorú, hogy ily könnyedén megfeledkeztél rólam és felbukkanásomtól irtózol. Most egy kicsit „megtáncoltatlak”, hogy a szakorvosok hadd törjék ismét a fejüket azon, hogy vajon mi bajod lehet! Emlékszel az első randevúnkra? Akkor azt gondoltad, hogy az az utolsó napod, mert én vagyok a fekete csuklyás Kaszás!

Hát persze, hogy emlékeztem. Elmesélem nektek is.

Egyedül voltam aznap reggel otthon. Jól aludtam, ezért semmit sem sejtve kikászálódtam az ágyamból. Kimentem a nappaliba és akkor egyik pillanatról a másikra, minden előjel nélkül, egy irtózatos rosszullét fogott el. A mellkasomból a szívem szinte kifelé szakadt, remegtem és légszomj gyötört. Először a telefonom után akartam nyúlni, de a tünetek továbberősödtek, ezért a vérnyomásmérő után kapkodtam. Az értékeket meglátva még jobban megrémültem, hiszen az összes számérték az egeket verdeste.

Hiányos öltözékben az udvarra siettem és az utca felé indultam, hogy valakitől segítséget kérjek.

- Azonnal hívjatok orvost, mert meghalok! – ezt akartam kiabálni. Az utcán véletlenül az egyik ismerősöm is ott volt, aki azonnal az autójába ültetett és elvitt az orvosi rendelőbe. Ott szinte berontott velem az ajtón, tehát nem is kopogtatott, mert ahogy utólag elmesélte, Ő is úgy gondolta, hogy onnan már nem jövök ki élve.
Utána szakorvosi vizsgálatok sorozata következett: EKG, szívultrahang … és mindenféle vizsgálat, amit csak el lehet képzelni, de minden eredményem negatív lett. Egy bölcs belgyógyász ekkor így szólt: „Valószínűleg pánikrohama volt. Ha szerencséje van, akkor egyszeri, de ha ismétlődik, akkor a pánikbetegségét sürgősen kezeltetnie kell!”

A rohamok ismétlődtek, még éjszaka is felébresztettek és befolyásolni az égvilágon semmivel sem tudtam. Gyógyszerellenes vagyok, de akkoriban semmi más nem segített, csak azok a speciális tabletták, amik képesek voltak úgy pofán csapni az én nem kívánatos „udvarlómat”, Pánik urat, hogy végül feladta és elhagyott.

A mitológiából ismeretes, hogy Pán - a félelmetes hangjával - egész hadseregeket képes volt megfutamítani és vakrémületbe kergetni. Az üvöltésével olyan „páni” félelmet keltett az emberekben, ami semmihez nem hasonlítható. Hatalmas szexuális étvágya volt. Számtalan nimfát és Istennőt elcsábított, annak ellenére, hogy igencsak rémisztő külsővel rendelkezett.

Mivel manapság divatos mindent a gyermekkori traumákkal, a negatív családi háttérrel megmagyarázni, elmesélem nektek, hogy Pán Isten gyermekkora sem volt fenékig tejföl.

Hermész és Drüopé nimfa fiaként látta meg a napvilágot. Amikor az anyja megpillantotta, hogy kecskelábai, kecskefarka van, illetve szarvai, annyira megijedt a szőrös torzszülöttől, hogy simán magára és elmenekült.
Az apja kevésbé borzadt el tőle, ezért nem hagyta elpusztulni, hanem felvitte az Olümposzra, ahol a furcsa teremtményt az Istenek befogadták, felnevelték.

Az ifjú Pán élvezte az életet, hajszolta a szerelmet, de a nem éppen tetszetős külseje miatt eléggé gyakran volt része elutasításban. A túlfűtött szexuális vágya miatt azonban ezt nehezen viselte, gyakran vált erőszakossá. Egyszerűen képtelen volt elfogadni, hogy a közeledését elutasítja egy nő. Egyszer beleszeretett egy szűzies életet választó gyönyörű nimfába is, aki fejvesztve menekült előle. Pán nem tudta fékezni a szenvedélyes ösztöneit és üldözte árkon-bokron keresztül. A nimfa végső kétségbeesésében arra kérte apját, Ládón folyóistent, hogy változtassa a vízparton náddá, hogy a zaklatójától ily módon megszabaduljon. Ebből a nádból készítette el Pán az első pánsípot, vagyis ha nem is szokásos módon, de mégiscsak az övé lett a nő!

Pán közismert rendkívüli zenei képességeiről is, ezért nehéz elhinni, hogy egy művészlélekkel megáldott istenség a névadója a pániknak, illetve a pánikbetegségnek.

Egy érdekes összefüggésre azonban felhívom a figyelmeteket!
Az első pánikrohamok többsége ébredés után történik. S a pánikosok között sokkal több a nő, mint a férfi. Ez talán összefügghet azzal, hogy Pán nem szerette, ha a szunyókálását vagy alvását megzavarják. Ha ez mégis megtörtént, akkor hatalmas haragra gerjedt, és félelmetes hangon üvölteni kezdett álmának megzavarójával. A „tettes” lelkében a kiabálása megmagyarázhatatlanul erős félelmet keltett. A Pásztoristen eme képességével még a perzsákat is halálra rémisztette a maratoni csatában, így segítve győzelemhez Athén népét, sőt, még a titánokat is menekülésre kényszerítette.

Kíméletlenségét, erőszakosságát továbbá jól bizonyítja az is, hogy állítólag a feleségét ezer darabra tépte féltékenységből, aztán szétszórta a világban, így hozva létre a visszhangot.

A pásztorok Istenük tiszteletére régen bárányt, borjút, tejet, mézet, mustot áldoztak. Cserében azt remélve, hogy Pán marháik szaporodását előmozdítja és a ragadozó állatoktól megvédi csordáikat. Egyes mondák szerint Pán azonos azzal a démonnal, aki éjjelenként a házakba lopódzik s az embereket rossz álmokkal gyötör. Egyes népek pedig Faunussal azonosítják, akinek tiszteletére Faunus papjai, levágott bakok véres bőrébe öltözve futottak végig a város utcáin.

Persze ezek csak mesék, amik igazságát bizonyítani képtelenség, de az igaz, hogy akit Pánik úr egyszer üldözőbe vesz, az csak nagyon nehezen tud megszabadulni tőle.

Érdemes öntudatosan kezelni a betegséget (https://www.libri.hu/konyv/shirley_trickett.csak-semmi-panik-7.html ) utána olvasni mindennek, és többféle módszerrel felvenni ellene a harcot, de előtte a szakorvosi vizsgálatokat nem szabad elhanyagolni, hanem 100 százalékosan meg kell győződni arról, hogy valóban Ő áll a háttérben.

Én megtanultam a zacskós légző technikát, illetve más alternatív módszereket is, de egyelőre speciális tablettákkal pofozom, mert hihetetlenül alattomos!

Később a „mankókat” megpróbálom eldobni és lelkileg is gyógyítani önmagam, de előtte muszáj valahogyan kidobnom Őt az ajtón… remélhetőleg véglegesen.

----------------
Forrás: Görög-Római Mytologia … és egyéb olvasmányaim, amik mögött sajnos kőkemény saját tapasztalatok is állnak.

HozzászólásokTalálkozás egy régi szerelemmel

Felkavaró érzés lehet találkozni azzal, akiért hajdanában lángolva égett a szívünk, de ilyen élményeim nincsenek.
A pánsíp hangja viszont csodaszépen adja vissza a felemásan kavargó érzéseket.
https://www.youtube.com/watch?v=2RRuqGIJPk0Csodaszép dallamokA büszke sólyom mára csak egy megtört madár…

Egykor büszke sólyom voltam, hasítottam a kék eget.
Szikrázó fényemet, mindig csodálták az emberek.
Erőm végtelen volt, nem léteztek előttem határok,
bármire képes voltam, nem voltak számomra korlátok.

Fényem beragyogott mindent, vibrált az energia bennem,
akkor még fel sem fogtam, mily csodás ilyennek lennem.
Természetesnek tűnt, hogy szárnyaimmal magasra szálljak,
úgy éreztem a kihívások, álmok, csak is énrám várnak.

Most a földön kúszok ...törött szárnyaim lent tartanak.
Nézem a kék eget, vágyaim a magasba hajtanak.
Csapkodok, vergődök, de rabságba ejtett a föld,
törött szárnyaim vonszolom, melyek már nem emelnek föl.

A büszke sólyom mára csak egy megtört madár...
Álmaiban még mindig a végtelen magasba száll.
Ébredéskor tudja, a föld már soha nem engedi el,
elkeseredtem minden nap az álmait adja fel.

Nézi a földet, de oly kopár, oly sivár a végtelen után.
Nem tudja elhinni élete ideköti a földre majd ezután.
Éljen így? Rabként e szomorú kietlen tájon tovább?
Vagy hagyja a küzdelmet, s lelkét a végtelennek adja át?

Pánikról vers? Igen, jól látjátok, ilyen is létezik!
„Természetes, hogy az írója nem adta fel. A kérdés a végén csak költői”. (forrás: http://www.megoldottam.hu)"Az Ön orvosa, gyógyszerésze is ezt ajánlja"

https://eletkert.files.wordpress.com/2015/01/leszarom-tabletta.jpg?w=1000

Vicces, de azoknak, akik már átéltek pánikrohamokat, szerintem nincs kedvük rajta nevetni.
A "lesz@rom, nem érdekelnek a problémák" mantra ugyanis nem működik. Miért? Mert a beteg lényegében a kiváltó okot (vagy okokat) nem ismeri, ezért a legkellemesebbnek tűnő pillanatokban is rosszul lehet, nemcsak egy stresszes környezetben.

Jó éjt!
(... és néha még álmából is arra riad, hogy rohama van)Pánikbetegség leküzdése 3 hét alatt?

A pánikbetegség megoldásai (Kassai Csilla): https://www.youtube.com/watch?v=alOHDNc-P-oNem függ társadalmi rangtól

A pánikbetegség teljes lakosság 2-4 százalékát érinti. Úgy tűnik, nincsenek földrajzi különbségek.
Európában Észak és Dél-Amerikában egyaránt előfordul.

A nemek között ugyanakkor eltérés mutatkozik.
Jellemző, hogy a nők kétszer annyian kapnak pánikbetegséget, mint a férfiak. A betegség kialakulása valószínűleg biológiai tényezőkön alapul, ugyanakkor jelentősége lehet a családi vagy genetikai halmozódásnak is.

Abban a családban, ahol előfordult pánikzavar, rendszerint a közvetlen rokonok között is magasabb a betegség előfordulása. Ikervizsgálatok adatai szerint, ha az egypetéjű ikrek egyike pánikbeteg, 30 százalékban a másik is az.

Ugyanakkor érdekes, hogy a pánik előfordulása
- nem függ sem szociális, sem anyagi tényezőtől,
- sem társadalmi rangtól
- sem iskolai végzettségtől.

(Forrás: http://blikkruzs.blikk.hu)

„Már az ókorban ismerték a pánikbetegséget. Hippokratész pontosan le is írta a tüneteit. Még gyógyszert is ajánlott rá: vízzel felesben hígított alkoholt”.

Ó, az én családomban senki nem találkozott még Pánik úrral, csakis én! Ha mégis, akkor valószínűleg alkohollal gyógyították önmagukat, ahogyan Hippokratész is javasolta. :)Pánikbetegség: két világ harca?

A választ nem tudom, de a link alatti cikket érdekesnek találtam.
http://elozoeletek.blogspot.hu/2016/12/panikbetegseg-ket-vilag-harca.html:)

Ó, egészen jóképű ez a Pánik úr! :)
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/83/db/ca/83dbca7eb688f7b0d2d82... ... De Isten mentsen meg mindenkit a betoppanástól!

Szép álmokat!Csernus doki véleménye

Dr. Csernus Imre: A pánikbetegség lefolyása: https://www.youtube.com/watch?v=lGKX9uQCsAo
Dr. Csernus Imre: A pánikbetegség kezelése
https://www.youtube.com/watch?v=H4Zb4dSqZaw

Végighallgattam, de nekem az a véleményem, hogy a pánikbetegség lényégét csakis azok értik, akik már átélték és valahogyan megbirkóztak vele. Mindenki más- még a szakorvosok is – csak érteni vélik. Sokan pedig egy olyan „furcsaságnak” tartják, ami számukra tök érthetetlen, illetve elképzelhetetlen!

Magam is olvastam már korábban is róla, tehát még akkoriban, mielőtt valójában megtapasztaltam, de nem tudtam az olvasott történetekkel mit kezdeni… és azt gondoltam, hogy ilyesmik csak „a bocsánat, hogy élek” típusú gyenge, határozatlan, akarat gyenge emberekkel történhet meg.Relaxációs zene

Ezzel a kellemes dallammal kívánok mindenkinek szép álmokat!
"Csodás pánsíphang szép képekkel" https://www.youtube.com/watch?v=cZFcxeytloMGondolsz-e majd rám?

Az Echo együttes szép slágere pánsípon:
https://www.youtube.com/watch?v=FZ2qpSuqswo
Pán Isten nevéhez fűződik ennek a csodálatos hangszernek a létezése is.Az Omega együttes világslágere pánsíponRousseau, Julius Caesar, Goethe, Shelley, Freud...

és számos jelenlegi sztár is találkozott már Pánik úrral.

Amikor még a 20-as éveimet tapostam, rácsodálkoztam arra a helybéli pletykára, hogy X.Y. nem mer egyedül otthon lenni, nem mer autóbuszra ülni ... stb. Hülyeségnek véltem.

Sokan manapság is úgy vélik, hogy akaraterővel simán legyőzhető a betegség, pedig ez nem ilyen egyszerű!Híres pánikbetegek – Csala Zsuzsa

A színésznő betegsége a ’70-es évek végén kezdődött. Pszichiátrián is kezelték, de csak nyugtatókat írtak fel neki, amitől még inkább bizonytalannak és tompának érezte magát. Mivel diagnosztizálni nem tudták, segítséget se kapott a tünetek leküzdéséhez.

2011-ben beszélt először nyilvánosan a pánikbetegségéről:

“Akkor még nem tudtuk, hogy a betegséget pániknak hívják… Nem akartam élni, semmiben nem volt örömöm. Nem tudtam menni, csak a falba kapaszkodva, vagy ha valakit fogtam. Emlékszem, valami bohócot játszottam, és annyira beteg voltam, hogy nem tudtam, hol a közönség. A kollégáim állandóan igazítottak, hogy merre beszéljek, mert azt se tudtam, hol vagyok… Én ezt a betegséget senkinek nem kívánom. Két évig voltam benne, végül saját magam küzdöttem le.”

Legfőbb tünete a szédülés és a bizonytalanság volt, ami együtt járt azzal a fajta beszűkült tudatállapottal, amiről pár napja is írtunk. A kibírhatatlan tünetek az alkoholhoz is elvezették:

“Soha nem titkoltam, hogy ittam és a pánikbetegségemet sem. Pedig nagyon rossz állapotban voltam. Mindig készenlétben állt egy tartalék színésznő, hogy ha bajba kerülök, beugorhasson helyettem. Mivel úgy akartam, ezt is le tudtam győzni. A színpadon soha nem ittam, csak este otthon, hogy feldobjon. De végül saját akaratomból ezt is abbahagytam. Senki a közönségből a mai napig nem tudja, hogy én pánikbeteg voltam.”

Ahogy fogalmazott, végül a kutyáinak és az akaraterejének köszönhette, hogy kigyógyult a betegségből.

forrás: http://panikbetegseg.org/Híres pánikbetegek – Kim Basinger

Kim Basinger félénk és magányos gyerek volt. Családjából az apját emeli ki, aki szigorú elvárásaival nem könnyítette meg a kis Kim életét: “Soha nem volt velem elégedett, soha nem dicsért. Gyakran hozzám se szólt, és egy gyerek a csöndbe a legrosszabb dolgokat tudja beleképzelni.”
A fiatal Kim BasingerTizenhat évesen szépségversenyt nyert, majd hamarosan már egy New York-i modellügynökség szerződtette napi 1000 dollárért. Gondolhatnánk, hogy mindez meghozta az önbizalmát, ezzel szemben így beszél erről a korszakról: “Nagyon nehéz volt egyik fellépésről a másikra mennem, és folyton azzal foglalkoznom, hogy hogy nézek ki. Utáltam, úgy éreztem, hogy megfulladok.” Bár ekkor már címlapokon szerepelt, annyira elégedetlen volt magával, hogy még a fellépések előtt sem tudott tükörbe nézni.

Hollywoodba költözött, és TV-sorozatokban kezdett szerepelni, de a külsejével és a társasági élettel itt sem tudott megbarátkozni: “Szenvedtem attól, ha az emberek néztek, ezért több számmal nagyobb ruhákat hordtam. Munka után hazamentem és zongoráztam, vagy zokogtam és sikoltoztam, hogy a feszültséget levezessem. Így kezdődött az agorafóbia.”

Huszonéves korában élt át először pánikrohamot, amiről azt mondja, sosem fogja elfelejteni: “Épp bevásárlás közben voltam, amikor hirtelen azt vettem észre, hogy megszűnnek körülöttem a hangok. Láttam, ahogy az emberek szája mozog, de nem hallottam, hogy mit mondanak. A kezem remegett, izzadtam, és nem tudtam megmozdulni, a lábam a földbe gyökerezett. Próbáltam mélyeket lélegezni, és így nagy nehezen kijutottam a boltból. Kis utcákon, lassan vezettem hazáig. Ezután hat hónapig nem léptem ki a házamból.

A félelem egész életemen végigkísért, a félelem a nyilvános helyektől, ami végül szorongáshoz és pánikbetegséghez vezetett. Bezárkóztam a házba, és szó szerint minden nap sírtam.”

Terápia segítségével ismét dolgozni kezdett, és olyan filmekben játszott, mint a 9 és fél hét, vagy a Batman, sőt később még Oscart is kapott, de a szorongás nem múlt el. Férje, a színész Alec Baldwin sem sokat tett hozzá a gyógyuláshoz azzal, hogy hülyeségnek tartotta a betegséget: “Nem értette, hogy mi történik, és nem is nagyon hitte el, hogy létező betegségről van szó.” Baldwin családja is panaszkodott Kimre, és bizarrnak tartották, hogy időnként nem jelenik meg a családi ebédeken, miközben a színésznő a hálószobában gubbasztott agorafóbiás szorongások között…

Folytatás: http://panikbetegseg.org/2014/hires-panikbetegek-i-resz-kim-basinger/Miért hasznos a papírzacskó pánikroham esetén?

Valószínűleg sokszor látott már mindenki filmekben, sorozatokban, vagy akár a közvetlen környezetében olyat, hogy ha valakire rátör a pánik, és elkezd hiperventillálni, akkor egy papírzacskót tart a szája elé és abba lélegzik. Ilyenkor pedig a légzés gyorsasága szépen helyreáll. Nézzük most meg, hogy pontosan hogyan is működik ez a módszer.

kép: http://eloben.hu/uploads/2016-02-15/5fc33c19d589eb4ee5648f1b1b444653_640...
Folytatás: http://eloben.hu/tudomany/2016-02-15/ezert-hasznos-a-papirzacsko-panikro...

Sokan állítják, hogy ez a módszer tényleg hasznos!Secret, mi a fenének nem engeded...

feltölteni a képeket!? Ne idegesíts, mert meghúzom a füled! :)