Tanulni? Minek?

Ugyan, minek megtanulni írni, mikor ott van a billentyűzet, ahol csak pötyögni kell a szöveget? Úgy látom, nem csak nálunk vannak unatkozó, a világot mindenáron - akár unalmas időikben kitalált - hülye gondolatokkal is megváltani, formálni igyekvő okosok, hanem a tengeren túl is. Az egyetlen bajom ezzel az, hogy ahogyan begyűrűzött odaátról a Valentin-nap és a Helloween, úgy vélhetőleg ezen az őrült ötleten is el fog gondolkozni az oktatás reformjáért éppen felelős ember és mindenre elszánt team-je.

De ugyan, minek tanulnak a gyerekek történelmet, mikor az már úgyis elmúlt? És minek kell tanulni matematikát, mikor a számológéppel, a számítógéppel a legbonyolultabb műveletek is elvégezhetők, készpénzt meg nem kell számolni, mert fizetésre ott a bankkártya? És minek a fizika? Elég nekünk az, hogy nem esünk le a Földről, amikor éppen fejjel lefelé lógunk rajta, nem kell azt tudni, mi ennek az oka. Szól a rádió, képet látunk a tévén, ha megnyomunk egy kapcsolót, akkor világít a lámpa. Nem mindegy, hogy miért?

Nem kellene összefüggést keresnem, de mégis találtam: Ettől a hírtől függetlenül elkalandoztam a zeneszöveg.hu oldalra azért, hogy a keresett dalt hallgatva a szöveget is olvassam. Ágnes Vanilla: Talán eltűnök hirtelen... És az oldalt nézve elképedtem, eszembe jutott, hogy "Apa! Kezdődik!" A dal adatai között a következőt látom: "Szövegírók: keressük a szövegírót!" Jól neveltségem fog vissza, hogy mást ne írjak ezen kívül: No comment.

Címkék:

HozzászólásokÉs tényleg...

Bár nem hiszem, hogy ez lenne a cél, hiszen az énekesnő büszke arra, hogy többek között József Attila és Radnóti Miklós verseit énekelheti és így ezek a versek akár egy más réteghez is eljuthatnak, akiknek egyébként esze ágában sem lenne verseket olvasni vagy hallgatni. Persze, mint minden előadónál itt is léteznek sikeres és kevésbé sikerült produkciók, de úgy hiszem, hogy a honlapján található Weöres Sándor idézetet nem véletlenül választotta egyik mottójául: "...igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél." Valószínűleg életcélja költőink és költészetük népszerűsítése.
Azzal viszont teljes mértékben egyet értek, hogy idézni csak pontosan. És ha már egy megzenésített verset ad elő valaki, akkor nem megengedhető még a ritmus vagy dallam kedvéért sem a módosítás. Igenis úgy kell rá zenét írni, hogy a zene alkalmazkodjon a szöveghez, ne pedig fordítva.