Szilvácska22 blogja

Mikulás „bácsi” virgácsa * – avagy milyen ajándékot kap egy huncut, „rossz kislány” Mikulás napján?

„Azt mondják (...), hogy csak a gyerekekhez jön a Mikulás. Badarság!"

Mindenkihez addig jön a Mikulás, amíg a játékos, csintalan énét nem veszíti el!

December 6-án, akár hull a pelyhes fehér hó, akár nem, megérkezik a kedves Télapó, hogyha valóban várod, csak nem úgy, ahogyan gyermekkorodban! Tovább »

SZÖRNYETEGEK, KIKET ANYÁK SZÜLTEK ERRE A VILÁGRA ( Meghökkentő anyák napi fényképalbum)

Közeledik anyák napja, a gyermeki hála, a szeretet és az elszakíthatatlan kötődés legszentebb ünnepnapja.

Szívhez szóló idézetek, dalcsokrok hálavirágai virítanak ilyentájt a különböző portálok címlapjain, ezért talán a világot sarkaiból kiforgató ötlet a részemről, hogy sablonos köszöntések helyett – rémisztő fényképalbumok fotóival és még rémisztőbb sztorikkal – borzolom itt a kedélyeket. Tovább »

Fogj egy tükröt és vizsgáld meg a tükörképed kinyújtott nyelvét!

Amikor a helybéli, tudós doktor bácsink fehér köpenyének még a középső gombjáig se értem, mindig előre tudtam, hogy legelőször a nyelvemre lesz kíváncsi.

- Na, mutasd a nyelved, copfos! – utasított mosolyogva.

Engedelmesen nyelvet öltöttem rá, de csak némán, csúfolódó hangok nélkül, nem úgy, mint azok a komisz iskolás fiúk, akik kinyújtott nyelvvel mutogatták egymásnak a szamárfüleket. Tovább »

A szomszéd füve mindig zöldebb, a húsvéti dekorációja meg ötletesebb?

Na, ne már, ez az idén ez egyszerűen megengedhetetlen!

Hidd el, gyerekjáték a dobogós hely megszerzése, ha végiglapozod az ötletgyűjteményem! Tovább »

Minden sikeres férfi mögött ott áll egy erős nő – tartja a mondás – és ez így volt az 1848- as esztendőkben is!

A magyar reformkor társadalma bár egyértelműen férfiközpontú volt, minden olyan férfi mögött, akinek nevét jegyzi a történelem, ott állt egy erős nő. Ők voltak a biztos pontjai, érzelmi fogózkodói, erőt és hitet adó szoknyás támogatói azoknak a hősöknek, kiknek a neve fényes csillagként ragyog a magyar történelemkönyvek lapjain. Tovább »

Angyalkák, apró pocaklakók, akiknek életgyertyáját elfújta a halál (Az áldott állapot tragédiáinak karmikus okai)

- Nincs szívhang! Élettelen embrió. Üres a petezsák. Diktálja általában közönyösen, rezzenéstelen arccal az ultrahangos vizsgálatot végző orvos az asszisztensének, miközben a kismamák szája körül megremegnek az izmok.

- Ez felfoghatatlan – ordítják csöndben, csakis gondolatban – hiszen eddig minden a legnagyobb rendben volt. Tovább »

„Szulejmán” és ágyasai (Érdességek a kakasról)

Kislányként török szultánnak képzeltem a színes tollú kakast, aki olyan büszkén járkált a tyúk-háremhölgyei között, mint egy született császár. A piros turbános taréjával előkelőséget sugárzott, a színes tollkaftánjában pedig messzire virított a baromfiudvarban. Tovább »

Átok márpedig létezik!

Sokan csak egy misztikus film hátborzongató, körömrágós jelenetének képzelik ama cselekvéssort, amely során a Fekete Mágus egy konkrét célszemély fotója alatt meggyújtja az oltárán sorakozó fekete gyertyákat. A 7 gyertya, pontosan 7 percig ég, miközben a Mágus, belebámulva a fotón mosolygó áldozata szemébe, súlyos szavakat mormol. Tovább »

Halottak napja előtti vigasztaló üzenet: „Nincs halál”

Miféle badarság ez? – mondhatják erre a kételkedők – Mondd ezt azoknak, akik éppen a mozdulatlanul fekvő, kihűlt szeretteik mellett virrasztanak, vagy egy friss sírhant mellett zokognak! Számukra nagyon is úgy tűnik, hogy a „nem létező halál” végérvényesen pontot tett, pontot rakott valaminek a végére. Tovább »

Szeretnéd megtudni, hogy ki a lelki társad? A lélekszámod elárulja

Bevezető közlemény: Teszteltem, mielőtt úgy döntöttem, hogy közreadom. Ez azt jelenti, hogy valóban elvégeztem a számításokat és megvizsgáltam, hogy a lelkemben dédelgetett, ábrándos elképzelések és a lélekszámomhoz tartozó személyleírás: mennyire fedi egymást. Mivel én ráismertem arra a pasira, akire vágyok, nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, hogy tegyen egy próbát! Tovább »

Az a szép, akinek a szeme kék – avagy a kék szem színének titkai

Voltál már úgy, hogy egy-egy idézet kapcsán emlékképek villantak fel az elméd vásznán? Ahogy Márai Sándor gondolatait olvastam, nekem azonnal felkéklett nagyapám és apukám tekintete, mely ragyogóbb volt, mint a tavaszi égbolt. Íme, az idézet! Tovább »

Szent Iván-éji varázslatok - a mágikus páfrányvirág

Az európai néphit „Krónikáiba” feljegyezték, hogy Szent Iván napjának éjjelén virágzik a páfrány.
A mágikus erejű páfrányvirág kérészéletű (tiszavirág életű), hiszen a hajnali kakasszóra elhervad, de akinek sikerül leszakasztania: az különleges képességek birtokába jut és szerencse kíséri az egész életét.

Az egyik lengyel népmese így kezdődik: Tovább »

A halálmadár titkai – avagy hiedelmek és tények a bagolyról

Arról sejtésem sincs, hogy a gonosznak vagy a pogány istenek szellemének tényleg van-e köze a bagolyhoz, ahogy azt sokan állítják, de az tény, hogy a keresztény Jóisten jó párszor már megsüvegelte. Fedetlen fővel, kormos arccal állt a titokzatos madárnemzetség képviselői előtt, mert néhány templomának tornya, templomsüvege éppen a baglyok miatt égett le. Tovább »

Pünkösd – mégis hogyan varázsoljuk ünneppé?

Pünkösd a rendszerváltás után ismét munkaszüneti rangot kapott, ezért hamarosan ajándékba kapunk egy hosszú hétvégét. Persze nem Istentől, hanem azoktól, akik ezt törvénybe iktatták.

Pünkösd – ugye az ünnep? Tovább »

Így érettségiztek ők (Vigasz érettségizőknek)

Kedves érettségizők, úgy gondolom, hogy az „itt az idő, most vagy soha” érzése már sötét árnyékot vet a mindennapjaitokra, főleg akkor, ha az elmúlt években nem öltétek bele az összes szabadidőtöket a tanulásba. Tovább »