A megbocsátás szertartása

Ez a kép is bizonyítja, hogy nem kell másik kontinensre menni némi megbocsátásért... Ám néha érdemes elolvasni igaz történeteket, melyek növelik és tágítják szellemi horizontunkat! Az, amit Afrikában tesznek, bárhol a világon alkalmazható... Csak meg kell próbálni.

Íme:

A megbocsátás szertartása

"… Van egy történet a megbocsátásról, amely Afrikából származik. Ha valaki igazságtalanul vagy meggondolatlanul cselekszik a dél-afrikai Babemba törzsben, azt kiállítják a falu közepére, de semmivel sem akadályozzák meg a menekülésben. A falu minden lakója abbahagyja a munkát, és a megvádolt személy köré gyűlik. Azután mindenki egyenként, életkortól függetlenül elkezdi sorolni a kör közepén álló személynek, hogy milyen jó cselekedeteket hajtott végre élete során. Nagyon részletesen felidéznek mindent, amire csak emlékeznek az illetővel kapcsolatban. A vádlott minden jó tulajdonsága, jó cselekedete, erőssége és kedvessége elhangzik. A kör minden tagja rendkívül alaposan végzi a feladatot. Az illető minden történetét a lehető legnagyobb őszinteséggel és szeretettel mesélik el. Senki sem túlozhatja el az eseményeket, és nem találhat ki történeteket. Senki sem beszél komolytalanul vagy gúnyosan.

Ez a szertartás addig folytatódik, amíg a falu minden egyes lakója el nem mondta, miért találja a vádlottat a közösség legtiszteletreméltóbb tagjának. Ez több napig is eltarthat. Végül a törzs szétnyitja a kört, és boldogan megünneplik, hogy az illetőt visszafogadták a közösségbe.

Ha szerető szemmel tekintünk a világra, amit ez a szertartás olyan csodálatosan mutat be, csak újraegyesülést és megbocsátást látunk.

A kör minden tagja – ahogyan a középen álló személy is – újra szembesül azzal, hogy a megbocsátás által megszabadulhatnak a múlttól, és a félelmekkel teli jövőtől.

A középen álló személyt nem nevezik rossz embernek, és nem zárják ki a közösségből. Ehelyett mindannyian újra eszükbe idézik, hogy a szeretet ott van bennünk és körülöttünk, mindenkiben és mindenben."

Amit meg kell bocsátanunk másoknak, talán önmagunk elrejtett része.

Gerald G. Jampolsky – Megbocsátás

Címkék:

HozzászólásokKérdés (kedvesen) ¤

Ki vagyok én, hogy megítéljek, vagy megbocsássak?

Mindent Az Élet hoz és visz.

Te csak nézd a filmet, legyél csak megfigyelő :)

Érted? Érted :)szmorcsi...

Asszalamu aleykum!

"A megbocsátás az a kulcs, amely kinyitja a harag ajtaját és a gyűlölet bilincsét."

Mostmar ertem, miert szaladgal manapsag annyi duhongo-orult az utcakon, Forumokon!

:))ennyi

A megbocsátás az a kulcs, amely kinyitja a harag ajtaját és a gyűlölet bilincsét.
Ez olyan hatalom, amely összetöri a keserűség láncait és az önzés béklyóit.
William Arthur WardBocsássunk meg nekik.

Csak ne higgyük el, hogy megváltoztak, azt meg pláne ne, hogy cukorfalatok.
http://www.thesecret.hu/blogok/kal-cska/kik-azok-pszichopat-k"... a visszaesők ..."

Asszalamu aleykum!

Mitol lesz vkibol " visszaeső" ?szmorcsi

Asszalamu aleykum!

Hallod!... benned egy guru veszett el, nem viccelek.......de azert abban ketelkedem, hogy ha csak es kizarolag magukban vannak............
Misem bizonyitja szebben a topik temaja.
Kell, hogy legyen a piros szin mellett egy masik tonus, amitol elindulhat a valtozas, kell, es foleg bunelkovetok eseteben, mert naluk oriasi a 'melyseg' /a godor melye. Ezert a bezartsag mellett szukseges, feltetlen, hogy legyen egy lehetoseg megismerni, milyen mas ut is van s hogyan jarhato.

Energiavampirbol nehez angyalla valni, de nem lehetetlen! :)Felebarát :)

a lényege nagyjából az, hogy amikor magukban vannak és elgondolkodnak az élet valódi értelmén.
akkor döbbennek rá nemcsak a tettre, hanem arra is, mekkorát hibáztak.
ezt helyrehozni nem lehet, csak enyhíteni a lélek fájdalmát.
ha felül tudnak emelkedni ezen, akkor jön a következő fázis.
a megbocsájtás maguknak.
ha aki(k) ellen elkövették a bűnt (vagy adott esetben a hozzátartozók) meg tudnak bocsátani nekik, nagyban elősegítheti, hogy tovább tudjanak lépni.

én azokból a történetekből ezt szűrtem le.

ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy meg tudjunk bocsájtani azoknak, akik hibáznak velünk szemben.
nem ítélkezni mások felett.
a gyermekemnek szoktam mondani (és ehhez igyekszem én is maximálisan tartani magam), hogy ne ítélkezz, mert az Ő életkörülményei között lehet, hogy Te is pont ugyanolyan lennél.szmorcsi

Asszalamu aleykum!

Koszonom a valaszt, kb. egyetertek.
Lehetne mas szavakkal megfogalmazni, egyszerubben, tomorebben, de a lenyegen nem valtoztat.
Uj kerdes - had tanuljunk mi is-:) :

"...tudod vannak ismerőseim, akik dolgoztak börtönben a rabokkal. meséltek történeteket..."

A levonhato tanulsagot szeretnem "hallani"?
(Nem a buneset ecsetelese erdekel.)
Ha gondolod. :):)

a szinteket nem lehet konkrétan megfogalmazni. ezt csak érzed. szerintem.
de megpróbálom érzékeltetni én mire gondoltam.

az azonos szint azt jelenti, szemet szemért.
ha nem az első indulat mozgat, és nem csak az okozatot nézed, hanem az okokat is, kicsit más megvilágításba kerül a történet. ez nem azt jelenti természetesen, hogy megveregetem a vállát, mondván remek dolgot cselekedtél, de a bűntudat, ami a lelkében van, hogy ezzel a tudattal kell együtt élnie, hogy elvette egy másik ember életét, az nem egyszerű. tudod vannak ismerőseim, akik dolgoztak börtönben a rabokkal.
meséltek történeteket...

az egyel feljebbi szint, ha komplexen nézed az embert és a tettet.
teljesen rendben van, ha az első gondolat az indulat. megértem. de ezt a gondolatot ahogy jött, úgy tovább is kell engedni. nem hagyni, hogy befészkelje magát a fejünkbe.
elhiszem, hogy félted a lányodat, hogy ez akár vele is megtörténhet. teljesen jogos szülői aggódás.
de most gondolj bele, mennyi baleset történik naponta? mennyi ember hal meg balesetekben. mégis kimersz menni az utcára! mégis be mersz ülni az autódba, pedig tudod, hogy téged is érhet baleset.
érted, hogy mit akarok mondani ezzel?
csak azért, mert vannak ilyen és ehhez hasonló esetek, nem kezdek el aggódni. nem vonzom be a bajt! ha a félelmem motiválja a tetteimet és a gondolataimat, akkor az be is fog következni!!!
ez nem azt jelenti, hogy én vakmerő lennék, vagy nem próbálnám meg felmérni adott szituációban a lehetőségeket, hanem azt, hogy hiszek az erőmben és abban, hogy van mindig választásunk.
eddig mindig bejött :))))

s hogy mekkora út van még előttem?
nagyon nagy. bele sem merek gondolni. csak próbálok lépkedni előre. mindig csak egy lépés. aztán majd még egy.

további szép estét nektek. :)Jo kerdesek! :)

Asszalamu aleykum!

En is erdekelt vagyok, legyszi szmorcsi mondd el, te...

"... hogy fogalmazod meg a szinteket, pontosan hogy azonosítod be ? Honnan tudod most hol vagy, és milyen szintek vannak még előtted ?..."

Iker aggodalmat is ertem, ki ne feltene a gyereket!
Az az alak eleg rossz allapotban van, olvastam rola, narkos es alkoholista is, pedig meg nagyon fiatal. Milyen korulmenyek kozott nohetett fel???Kedves Szmörcsi ! Mi bánt ?

Kedves Szmörcsi !
Mi bánt ? Az említett ügyben "csak" annyi, hogy az én lányom is (és még milyen sokunké) ki van téve annak, hogy ilyen borzalom történhet vele. Gyűlölet ? Ezt a szót már jó pár éve nem használom, és nem azért mert ennek elhagyását tanácsolta valami okos iromány, egyszerűen azért , mert nincs rá szükségem.
Hozzászólásomat nem a gyűlölet indukálta, hangvétele inkább ironikus, mi több cinikus. Igen, ezt vállalom. Ennek jegyében felajánlom bárkinek aki e magasabb szinten akar problémát megoldani, csak írja meg a címét, megyek és pl betöröm a kocsija ablakát, vagy felbuktatom az utcán, csak hogy legyen aztán miért ily nemes módon megbocsátania :)))) Gyengébben kedvéért: ez nyilván csak poén volt, még ha rossz is. Valójában nagyon nem szoktam ártani senkinek, ezután sem tervezem.
Mindössze annyi a lényeg, hogy szerintem mindennek van határa, és minden, hangsúlyozom MINDEN szélsőség veszélyes. A gyilkosnak való megbocsátás is...
Kedves Szmörcsi ! Volna Hozzád egy komoly kérdésem is. Azt írod "merd kinyitni a szíved és lépj bátran egyel feljebb!" Visszagondolva az elmúlt "sok" évemre, valóban más szinten vagyok, mink régen, de ez nem tudatos lépés volt. Te hogy fogalmazod meg a szinteket, pontosan hogy azonosítod be ? Honnan tudod most hol vagy, és milyen szintek vannak még előtted ? Bocs, ha hülye kérdéseket teszek fel, de ez van... :) Ezt is vállalom :)
Üdv.:
Ikerkedves Iker

mi bánt, hogy ennyi gyűlölet van benned?
úgy érzem, pont a lényeg felett siklottál el...
senki nem mondta azt, hogy helyes volt, amit az említett ember tett.
azt mondják a bölcsek, minden problémát csak egyel magasabb szinten tudsz megoldani.
ott ahol keletkezett, nem.
merd kinyitni a szíved és lépj bátran egyel feljebb!
képes vagy rá!
további szép napot neked (is) :)Kedves Ragyogás ! Igazán

Kedves Ragyogás !

Igazán kedves Tőled, hogy feltételezel rólam egy ilyen gyilkosságot. Most nem kezdem el bizonygatni, mennyire áll ez tőlem - és minden jóérzésű embertől - távol, így nem tudom odagondolni magam a bőrébe és nem is akarom.

Inkább az jut eszembe, majd ha a Te lányodat végzi ki így valaki akkor értsd meg a gyilkosát, és szeresd.....

boldogok, akik hallják a szív szavát....

Kedveseim, amit az a törzs tesz a megtévedt emberrel, a LEGcsodálatosabb és legemberibb dolog. Láthatóvá akkor válhat csak a számunkra, milyen jó érzéssel bír, ha mi vagyunk abban a helyzetben... Pl. Kata gyilkosa, ha te lennél kedves IKER... Gondold oda magad a másik bőrébe és nem itélkezel......

Asszalamu aleykum!

Ez a modszer a bunbanatot segiti elo, a lelkiismeretfurdallas pedig a legszornyubb buntetes.ugyanmár....

P. László "igazságtalanul" megölte Bándy Katát. Nem is értem miért nem álljuk körbe és szeretjük ????