Flow

láva folyamA neten találtam ezt az érdekes írást - mindenkinek ajánlom!

Csíkszentmihályi Mihály legnagyobb sikert kiváltott kutatási eredménye, a flow-elméletet. A flow megértése, a rá való tudatos odafigyelés mindannyiunk életét teljesebbé, teljesítményeinket pedig hatékonyabbá teheti, mint életünket is.
De mi is a flow? A flow egy olyan tudatállapot, melyben optimálisan használjuk fel erőforrásainkat, és kvázi különösebb erőfeszítés nélkül vagyunk képesek

emberfeletti teljesítményeket véghez vinni. Tulajdonképp azt az állapotot jelenti, amikor teljes mértékben elmerülünk egy tevékenységben, és koncentrációnk olyan szintű, hogy semmi más gondolat nem zavar be. A flow állapot azonban nem azonnal következik be; el kell töltenünk bizonyos időt a tevékenységgel, amíg kellőképp belemerülünk. Ekkor mondják, hogy "elkapta a fílinget", és innen nincs megállás. Ilyenkor már nem lehet leállítani az embert. Simán hagyhatná a munkát holnapra is, de ha hajnali kettőkor szólunk, hogy jó lenne aludni, a következő választ kapjuk: "Jól van, mindjárt megyek, de most benne vagyok, még csinálom egy kicsit". Miközben már órák óta csinálja. Látszólag fáradhatatlanul. És valóban. A flow állapotában nem érzünk fáradtságot, energiánk végtelennek látszik. Ez azért is lehetséges, mert a flow egy optimális állapot, ahol az energia a lehető leghatékonyabban hasznosul mindenféle zavaró tényező nélkül. Ilyenkor nincs stressz, kényszer vagy aggodalom. Amikor flow-ban dolgozunk, már nem azért tesszük, mert kell, hanem azért, mert jó. Magáért a tevékenység öröméért csináljuk. A flow-jelenség tökéletesen illik a taoisták "jelenben élés" filozófiájára is. Mert mit is mondanak? Éld meg a jelent, különben elmegy melletted az élet. Ne aggódj a jövőn, és ne rágódj a múlton. Légy szabad, éld meg magad itt és most. Ebben az állapotban az érzékek kitisztulnak, a szellem szabadon szárnyalhat. Nincsenek határok, nincsenek gátak. Kifeszül a tér és az idő, minden tökéletes. Maslow csúcsélmény-elmélete is ezeket a pillanatokat ragadja meg. Ezt sok minden kiválthatja: egy gyönyörű naplemente, vagy egy szivárvány látványa. Bármi, ami egyetlen pillanatra tökéletesen leköti figyelmünket. Ekkor egy szempillantásnyi időre közvetlenül érezzük a Mindenség (vagy ha úgy tetszik, Isten) jelenlétét. - Óceán-érzés - A flow is egy ilyen tökéletesen koncentrált állapotot hoz létre, csak ez esetben a figyelem tárgya egy tevékenység. Ez a tevékenység bármi lehet. Olvasás, írás, barkácsolás, festés, vagy akár weboldalszerkesztés.
A flow maga angol kifejezés, és áramlást, áramlatot jelent. Jól kifejezi a dolog lényegét: amikor flow-ban vagyunk, minden áramlik, a tevékenységünk sodor magával. Eufórikus érzés tör ránk, és fáradhatatlanul munkálkodunk kitűzött célunkon. Igen, nagyon fontos, hogy flow csak akkor következik be, ha tevékenységünknek belátható célja, vége van. Egy adott állapot, melynek elérésére törekszünk. Ha nem látjuk tisztán a dolog végét, a flow elmarad. Ily módon nem lehet flow-ban végezni a munkánkat, ha nem fogy el, csak a munkaidő lejárta miatt mehetünk haza. Ha viszont megvan, hogy ezt és ezt kell megcsinálni - időkorlát nélkül - , akkor lehet flow. Az ember nem szereti félbehagyni a munkáját, és ha a befejezéshez már nem sok hiányzik, megfigyelhetjük, hogy csak nagy ritkán fogy el az energiánk. Legtöbbször képesek vagyunk befejezni aznap. Más kérdés, hogy ránézünk az órára, és elképedünk, hogy mennyi már az idő. Ám amíg benne vagyunk, amíg flow-ban vagyunk, az idő megszűnik minden más külső tényezővel együtt. Flow-ban nem vagyunk éhesek, szomjasak, és még WC-re se kell mennünk. Mikor befejeztük a művet, akkor aztán hirtelen ránk tör minden, és azt sem tudjuk, hogy a konyhába, vagy a mellékhelyiségre rohanjunk először. De addig nem.
Egy másfajta példa: behordunk a kamrába 30 mázsa tüzelőfát, vagy megtanuljuk vizsgáig a pszichológia-tételek nagy részét... :) -- ez nem igazi flow, csak egy kvázi "pszeudo-flow" állapot. Azért, mert a flow-hoz örömérzés társul. Flow akkor van, ha egy dolgot örömből csinálunk, vagy a cél elérésének öröme érdekében. A flow laza, nyugodt állapot. (Igaz a fa behordása is okozhat örömöt, vagy a "kötelező" tanulás is: végre befejeztük, túl vagyunk rajta! ...és tudjuk..!) A két állapot nem ugyanaz, csak a "tünetek" hasonlók. Az adrenalin okozta eufória (ha van) és a flow is valószínűleg az evolúció terméke. Ösztönzők arra, hogy kritikus esetekben is csúcsteljesítményekre legyünk képesek.
Mindennapi életünk során tehát törekedjünk a flow elérésére. Bármit teszünk, mélyedjünk el benne, amennyire csak lehet. Ha figyelünk, ezen a ponton felfedezhetjük a kapcsolatot az "élj szívből" elvvel is. Az is arról szólt, hogy elmélyedünk a tevékenységben, beleadjuk szívünket-lelkünket. A flow a Mindenséggel teremt kapcsolatot. A Mindenség érintéséből pedig végtelen mennyiségben kapjuk a tiszta energiát, ami aztán belekerül az ételbe, és az finomabb lesz. Vagy a tevékenységhez használjuk fel, és fáradhatatlanok leszünk tőle. Ez a tiszta eneriga pedig ugye nem más, mint a szeretet -- minden ide kanyarodik vissza. Ebből is látható, hogy minden mindennel összefügg, és végső soron minden egy. Mozaikokból rakjuk össze a képet, a megvilágosodás pedig előbb vagy utóbb, de biztosan bekövetkezik. Addig is szeressétek egymást és áramoljatok. Nincsenek határok...

CsatolmányMéret
láva flow.jpg57.29 KB