Sorsok és élettörténetek a világ leghíresebb húsvéti ékszertojásai kapcsán

A dúsgazdag arisztokrata családok – a 18. századi francia udvarban és az orosz cári udvarban - nem vacakoltak holmi színes, kézzel pingált húsvéti tyúktojásokkal, hanem drágakövekkel kirakott ékszertojásokkal ajándékozták meg egymást.

Akik azt gondolják, hogy az 1960-as évek végén és a 70-es évek elején piacra dobott Kinder tojások tervezőinek fejéből pattant ki a tojásokba rejtett ajándékok ötlete, óriásit tévednek, hiszen a legendás aranyműves, Peter Carl Fabergé által készített cári ékszertojások érdekességét éppen a bennük elrejtett meglepetések fokozták.

Vettétek már észre, hogy látszólag különálló életutak - valamiféle különös elrendeltetés révén - néha egészen szorosan összefonódnak? Oly szorosan, hogy amikor az egyik élete kártyavárként összeomlik, maga alá temeti a másikat is?

Peter Carl Fabergé élete a Romanov dinasztiával (a Romanov család életével) fonódott össze és az a történelmi vihar, ami a cári családot lesöpörte Oroszország térképéről, magával sodorta az aranyművest is.

Történetem főszereplői (III. Miklós cár és Peter Carl Fabergé) más - más nemzetiségű családokban látták meg a napvilágot, de az Élet - mint a legeredetibb filmrendező – nem ismert lehetetlent, amikor egy felettébb érdekes „forgatókönyv” alapján közös szereplőlistára írta a nevüket.
Más nemzetiség, más származás, mégis együtt állt a két férfi a „kamerák” előtt néhány életjelenet forgatása során.

Amikor az ízig-vérig francia Fabergé családot elüldözték Franciaországból, hazájuktól távol, az cári Oroszországban találtak menedéket. Így a kis Peter Carl Fabergé - a későbbi híres aranyműves – már Szentpéterváron született, az Úr 1846. esztendejében.

III. Sándor - egy évvel korábbi születését - szintén a szentpétervári harangok adták hírül, hiszen a cári család ünnepelte az érkezését. A két fiú bár sokáig egy városban, de különböző körülmények között nevelkedett, s talán nem is találkoztak mindaddig, amíg fel nem nőttek.

Fabergé apja nyomdokaiba lépett, és amikor elérkezett az ideje - alig 26 évesen - átvette az ékszerműhely vezetését.

III. Sándor nem született trónörökösnek, hiszen az az elsőszülöttek kiváltsága, de amikor az egyetlen bátyja, szegény Miklós cárevics 1865-ben betegségben elhunyt, a trón várományosává lépett elő.

Fabergé szakmai tehetsége, rátermettsége korán megmutatkozott, hiszen már a moszkvai pán - orosz kiállításon is egy olyan aranykarpereccel rukkolt elő, amit senki sem tudott megkülönböztetni a Kr. e. IV. századi párjától. A cári udvar figyelmét is ezzel nyerte el.

III. Sándornak viszont egyáltalán nem fűlött a foga az uralkodáshoz, nem óhajtott apja nyomdokaiba lépni és a rátermettsége is hagyott némi kívánnivalót maga után, mert az eredetileg katonai pályára készülő, faragatlan modorú ifjú imádott vadászni, dorbézolni, éjszakázni és gyakran a pohár fenekére nézni.

Megszokott életmódját többre tartotta a cári trónnál, meg egyébként is fülig szerelmes volt, nősülni készült és jól tudta, hogy a birodalmi érdekek keresztül húzhatják ifjúkori álmait, vágyait! Tiltakozott, hadakozott, de aztán a maga 190 centiméteres óriási termetével mégiscsak meghajolt az apja akarata előtt. Belenyugodott a sorsába, s cárevicsként lemondott mindarról, ami nem cárevicsként boldoggá tette.

1881. május 28-án koronázták cárrá, az édesapja meggyilkolása után.
Peter Carl Fabergé eközben lett a cári udvar hivatalos beszállítója.

Az 1880-as évektől egy picikét muszáj visszakanyarodnom egy korábbi, felettébb érdekes epizódra, amelyből megtudható, hogy ki lett a cár hitvese.

Nézzétek csak ezt a különleges fotográfiát, melyen III. Sándor Romanov orosz trónörököst (cárevicset) és menyasszonyát, Dagmar dán királyi hercegnőt örökítette meg egy koppenhágai fotográfus!

A jegyespár képe:
http://m.cdn.blog.hu/te/temesvarijeno/image/Dagmar/03.%20III%20Sandor%20...

Mintha az Isten is egymásnak teremtette volna őket – mondhatja bárki, aki rájuk pillant, pedig csak a szappanoperákból jól ismert duplacsavar révén lettek egymás jegyesei.

Mindketten egészen másképpen, más társ oldalán képzelték el a jövőjüket.
Tudjátok, hogy kinek volt előzőleg a mennyasszonya a dán hercegnő? III. Sándor bátyjának, a korán elhunyt Miklós nagyhercegnek.

A trón eredeti várományosa - Miklós főherceg - egy fényképen pillantotta meg először Dagmar hercegnőt - még 1860-ban - és már abban a pillanatban elhatározta, hogy feleségül veszi. Pár évvel később az elhatározását tettek követték. 1864-ben a két uralkodó család egyetértésével Miklós megszakította az itáliai tanulmányútját és Dániába utazott, hogy megkérje álmai hercegnőjének kezét. A lány igent mondott, de mielőtt egybekelhettek volna, Miklós megbetegedett, ágynak esett és 1865. április 24-én elhunyt.

Utolsó kívánságainak egyike az volt, hogy a hercegnő menjen hozzá öccséhez, Sándor nagyherceghez.
Furcsa kívánság, de a haldokló trónörökös másképpen már nem tudta valóra váltani az álmait.

A dán hercegnőt rettenetesen megviselte vőlegényének váratlan halála. Egy évig gyöngélkedett, búskomorságba esett, de azután szépen, lassan visszatért az életkedve.

III. Sándor a bátyja utolsó kívánságát és az uralkodócsaládok akaratát teljesítve 1866 júniusában Koppenhágába utazott és hivatalosan megkérte Dagmar hercegnő kezét. A hercegnő habozott, de azután igent mondott. A szentpétervári Téli Palotában, káprázatos külsőségek között fogadtak egymásnak örök hűséget 1866. november 9-én. Az ortodox keresztségben a cárné a Marija Fjodorovna (Mapия Фёдopoвна) nevet kapta. A sors pedig kárpótolta mindkettőjüket, mert a házasságok boldog volt.

Eme romantikus kitérő után, ismét visszaugrom az 1880-as évek elejére, amikor Peter Carl Fabergé már sűrűn megfordult a cári udvarban.

Történt egyszer, hogy Fabergé azzal a különleges ötlettel állt elő, hogy a megszokott ékszertojások helyett egy különleges drágakövekkel díszített, meglepetést rejtő aranytojást készítene III. Sándor feleségének, Maria Fjodorovnának.

Más források szerint: Sándor cár kérte meg a mestert arra, hogy készítsen olyan húsvéti ajándékot, amely meglepetést rejt. Mindez azonban annak a lényegén semmit sem változtat, hogy az ékszerész megalkotta az első nyitható, ajándékot rejtő tojását, aminek a belseje aranyszínű tojássárgáját rejtett, egy többféle árnyalatú arany kiscsibével, illetve a cári korona miniatűr változatát és egy rubincseppel díszített medált.

A cárnak annyira megtetszett az ajándék, hogy azonnal megrendelte az elkövetkezendő esztendők húsvéti ékszertojásait is. A mester szorgalmasan alkotott és a szárnyaló fantáziájának szinte semmi sem szabott határt. Némelyik tojása egészen meglepő dolgokat rejtett, például a Szibériát átszelő gyorsvonat makettjét, vagy a koronázásakor használt hintó kicsinyített mását.

Míg a Kinder tojások egyesítik magukban a meglepetés, a játék és a finom csokoládé háromszoros „izgalmát”, a cári tojások a csokoládé íze helyett esztétikai és luxus élménnyel kényeztették a cári család tagjait.

- Fabergé, ön páratlan zseni! – kiáltott föl egyszer Maria Fjodorovna hercegnő csodálozva, amikor meglátta a tojásba rejtett ajándékát.

A tojások mindegyike egy kézzel készült mestermű. Méltán lettek a világ leghíresebb húsvéti tojásai.

1. kép: http://m.cdn.blog.hu/ma/manzardcafe/image/2010_%C3%81prilis/Toj%C3%A1sol...

2. kép: http://www.erdekesvilag.hu/kepek/faberge/tojas-2.jpg
3. kép: http://www.erdekesvilag.hu/kepek/faberge/tojas-20.jpg
4. kép: http://lysiarose.l.y.pic.centerblog.net/5eba1926.png

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=6As2zDo7GiQ

A Fabergé sikert sikerre halmozott. Az 1900-ban megrendezett párizsi világkiállításon aranyérmet nyert, Európa nagyvárosaiban pedig sorra nyitotta fióküzleteit.

Vajon a páratlan tehetsége a cári udvar nélkül is a világhírig röpítette volna?
Hm, ez már sosem derül ki!

Fabergé a cári ékszertojásoknak – mind az ötven darabnak - a bennük rejlő meglepetésre utaló nevet adott: Rózsabimbó, Kaukázus, Tél, Kreml, Pelikán, Reneszánsz, Cárevics, Koronázási tojás.

III. Sándor cár halála után, a fia, II. Miklós cár is igényt tartott a munkájára és a feleségének, anyósának rendelt tőle tojásokat. Az utolsó befejezett darab a Karéliai nyír nevet viseli!

Az 1917-es forradalom vihara nemcsak a Romanov dinasztia 300 éves uralkodásának vetett véget, de Fabergé mester aranyműhelyét is magával sodorta. Családi vállalkozását államosították, neki pedig családjával együtt menekülnie kellett Pétervárról. De mindez jelentéktelenné törpül amellett, ami az utolsó orosz cár családjával történt. Az aranyműves végül menedéket talált Svájcban, de még abban az esztendőben elhunyt.

Egy dinasztia és egy vállalkozás útja szinte egyszerre, egy időben ért véget, ... hátrahagyva a földi kincseket.chanyuan

chanyuan2018.01.06
true religion jeans
michael kors outlet online
converse shoes
kate spade outlet
nike trainers
cheap jordans
polo ralph lauren
oakley sunglasses
tods outlet
michael kors outlet
new balance shoes
ecco shoes
coach canada
michael kors wallets
yeezy boost 350
kate spade outlet
uggs outlet
michael kors bags
kate spade outlet
christian louboutin outlet
ugg cyber monday
oakley sunglasses
chrome hearts outlet
nike sko
michael kors outlet
true religion jeans
nike trainers
ugg boots clearance
pandora charms
polo ralph lauren
uggs outlet
canada goose jackets
coach factory outlet
reebok outlet store
pandora outlet
asics shoes
coach factory outlet
ray ban sunglasses
cartier outlet
jordan shoes
christian louboutin online
canada goose jackets
ugg outlet
nike roshe
ralph lauren outlet
michael kors outlet
birkenstock sandals
prada shoes
moncler jackets
ugg boots clearance
nike foamposite
lacoste polo shirts
polo ralph lauren
links of london
canada goose jackets
nike roshe one
ugg outlet
pandora charms
oakley sunglasses
hermes outlet
polo outlet
cheap jordans
cheap nfl jerseys
ray ban sunglasses
pandora outlet
michael kors outlet
valentino outlet
longchamp handbags
moncler outlet
ugg outlets
coach outlet
michael kors outlet
uggs outlet
air max 90
mulberry outlet
fitflops sale clearance
pandora charms
nike shoes
swarovski outlet
canada goose jackets
pandora outlet
ray ban sunglasses
nfl jerseys
canada goose jackets
cheap snapbacks
michael kors outlet
polo ralph lauren
mulberry handbags
cazal sunglasses
ugg outlet
puma outlet
pandora charms
ray ban sunglasses
tory burch outlet
jordan shoes
polo ralph lauren
mont blanc pens
michael kors outlet
true religion jeans
pandora jewelry
vans shoes
ugg outlet
vans sko
polo ralph lauren
ralph lauren polo
michael kors handbags
uggs
new balance shoes
futbol baratas
coach outlet online
adidas wings
supreme clothing
canada goose jackets
michael kors handbags
adidas shoes
uggs outlet
oakley sunglasses wholesale
fitflops sale clearance
air max 90
huaraches shopping
mulberry outlet
salomon shoes
christian louboutin outlet
michael kors outlet
christian louboutin shoes
denver broncos jerseys
air max 90
ugg outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
michael kors outlet online
soccer jerseys
coach outlet
ray ban sunglasses
cheap nhl jerseys
ugg outlet
ray ban sunglasses
nfl jerseys wholesale
michael kors outlet
nike store
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
michael kors outlet
thomas sabo
coach factory outlet
christian louboutin outlet
true religion jeans
true religion uk
ugg outlet
swarovski crystal
kobe shoes
fitflops sale
true religion jeans
christian louboutin uk
michael kors outlet
nike free 5
canada goose jackets
pandora jewelry
fitflops sale clearance
pandora charms
michael kors
oakley sunglasses
ralph lauren polo shirts
soccer jerseys
oakley sunglasses
adidas outlet store
nike trainers
true religion outlet
ralph lauren polo shirts
coach outlet
nike outlet
polo ralph lauren
christian louboutin shoes
kate spade outlet
air huarache
ray ban sunglasses
coach outlet canada
cheap jerseys
oakley sunglasses
michael kors outlet
cheap mlb jerseys
true religion outlet
ugg boots clearance
zapatillas salomon
oakley sunglasses
michael kors handbags
christian louboutin shoes
adidas sko
pandora outlet
nike shoes
ugg black friday
ugg outlet
air max uk
canada goose jackets
polo outlet
coach outlet
michael kors outlet
true religion jeans
air huarache
uggs outlet
air max 1
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
ysl outlet
cheap jordans
ferragamo outlet
pandora outlet
hermes birkin
ralph lauren polo shirts
tory burch outlet
mulberry handbags
pandora outlet
polo ralph lauren
ugg outlet
coach outlet
kevin durant shoes
nba jerseys
hogan scarpe
polo ralph lauren
cheap snapbacks
coach outlet online
swarovski outlet
canada goose outlet
longchamp solde
michael kors outlet
ugg outlet
montblanc pens
jordan shoes
nhl jerseys
coach outlet
nike shoes
polo ralph lauren
cheap nfl jerseys
nike shoes
toms sko
oakley sunglasses
nike blazer pas cher
ugg boots clearance
pandora charms
adidas nmd
canada goose outlet
canada goose outlet
oakley sunglasses
air max trainers
christian louboutin shoes
ugg boots
mont blanc pens
polo ralph lauren
cheap football shirts
salomon sko
nike air max 2015
cheap jerseys
oakley sunglasses
canada goose jackets
polo ralph lauren
salomon sko
tory burch outlet
herve leger outlet
soccer shoes
canada goose outlet
nike outlet
coach factory outlet
fitflops shoes
canada goose jackets
coach outlet online
toms sko
hermes outlet
oakley sunglasses
polo outlet
coach outlet online
canada goose outlet
oakley sunglasses
coach outlet online
rayban sunglasses
coach outlet
ugg outlet
lebron james shoes
longchamp outlet
ecco sale
oakley sunglasses
jordan shoes
coach outlet
polo outlet
canada goose outlet
kobe bryant shoes
ferragamo outlet
michael kors outlet
oakley sunglasses
canada goose outlet
ugg outlet
ugg outlet
nike sko
ugg outlet
longchamp handbags
coach outlet
burberry outlet
ray ban sunglasses
denver broncos jerseys
canada goose cyber monday
canada goose parka
fitflops
adidas nmd
birkenstock outlet
coach outlet online
ray ban sunglasses
ferragamo outlet
christian louboutin outlet
nike air force 1
nike factory outlet
michael kors handbags
nfl jerseys
pandora outlet
nike air max
pandora charms
canada goose outlet
prada sunglasses
ray ban sunglasses
coach outlet
toms sko
ralph lauren polo
michael kors outlet online
barbour outlet
ugg outlet
longchamp handbags
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
moncler outlet
polo outlet
nike store uk
christian louboutin shoes
polo outlet
oakley sunglasses
canada goose outlet
air jordan 4
nfl jerseys
pandora jewelry
polo ralph lauren
timberland sko
canada goose coats
cheap nfl jerseys
true religion outlet
true religion jeans
christian louboutin outlet
coach outlet online
oakley sunglasses
canada goose outlet
uggs outlet
jordan shoes
ray ban sunglasses
fitflops
michael kors outlet
tory burch shoes
fitflops shoes
canada goose outlet
ray ban sunglasses
canada goose outlet
coach outlet
ray bans
timberland boots
jordan shoes
nike shoes
cleveland cavaliers jersey
cheap mlb jerseys
michael kors outlet online
swarovski crystal
mulberry bags
football shirts
christian louboutin outlet
canada goose outlet
mulberry handbags
jordan shoes
mbt shoes
coach outlet
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
kate spade outlet
michael kors outlet
mulberry handbags
nike shoes
dansko shoes
canada goose outlet
ray ban sunglasses
true religion jeans
christian louboutin outlet
coach factory outlet
tory burch outlet
kate spade outlet
longchamp outlet
moncler outlet
ferragamo shoes
michael kors outlet
michael kors outlet online
mulberry bags
vans greece
oakley sunglasses
mont blanc pens
basketball shoes
ugg boots clearance
true religion jeans
christian louboutin outlet
canada goose outlet
tory burch outlet
ferragamo outlet
uggs outlet
burberry outlet
lacoste soldes
canada goose outlet
converse shoes
longchamp pas cher
nike outlet
ugg outlet
burberry outlet
michael kors handbags
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
supreme clothing
coach outlet
oakley sunglasses
longchamp outlet
longchamp bags
polo ralph lauren
ugg outlet
uggs outlet
oakley sunglasses
swarovski outlet
michael kors
chicago blackhawks jerseys
kicks nice
ferragamo shoes
ralph lauren outlet
burberry outlet
polo outlet
ugg boots
coach outlet
ed hardy clothing
canada goose outlet
michael kors outlet
jordan shoes
ralph lauren polo
coach handbags
longchamp solde
nba jerseys
tory burch outlet
moncler outlet
chrome hearts
michael kors outlet
supra shoes
ugg boots clearance
michael kors
canada goose outlet
canada goose outlet
canada goose outlet
nike air max 90
longchamp handbags
salomon chaussures
hermes belt
adidas uk
coach outlet
pandora charms sale clearance
swarovski outlet
ray-ban sunglasses
cheap jordans
pandora outlet
michael kors uk
michael kors outlet
kobe 9
ralph lauren polo
supreme clothing
oakley sunglasses
marc jacobs outlet
true religion jeans
polo ralph lauren
polo ralph lauren
supreme clothing
canada goose jackets
Girls shoes
ugg outlet
adidas trainers
polo ralph lauren
michael kors handbags
ralph lauren pas cher
mont blanc pens
louboutin shoes
longchamp pliage
michael kors outlet
coach outlet
coach outlet
nfl jerseys
coach outlet online
mac makeup
michael kors outlet
michael kors outlet
lakers jerseys
oakley sunglasses
ugg boots
nike sko
prada handbags
prada outlet
coach outlet online
moncler jackets
true religion jeans
coach factory outlet
nfl jersey wholesale
coach outlet
yeezy boost
michael kors outlet
coach outlet online
canada goose black friday
ugg boots
true religion outlet
ugg outlet
coach outlet store online
ugg outlet
tory burch outlet
canada goose outlet
fred perry polo shirts
rayban sunglasses
nike outlet
canada goose outlet
ray ban sunglasses
polo shirts
michael kors
bottega veneta outlet
air max 90
oakley sunglasses
ugg boots
puma shoes
ugg boots
coach handbags
reebok trainers
coach outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet
coach outlet
coach outlet
coach factory outlet
ferragamo outlet
mulberry sale
michael kors handbags
fitflops outlet
michael kors outlet
giuseppe zanotti outlet
mcm outlet
polo ralph lauren
polo outlet
ugg bootsSjcg123

Kobe Shoes Nike
Timberland Outlet
ray ban wayfarer eyeglasses
Nike Air Max Cheap
billige nike sko
Air Max Femme
Nike Air Max 90
Boutique Ugg
Boty Nike Air
Nike Pas Cher Homme
nike air
Michael Kors Outlet
newest lebron shoes
Sneakers Nike
chaussure Nike homme
uggs for cheap
adidas store
Adidas Originals Superstar
reebok running shoes
new jordan releases
Air Jordan Retro Sale
Jordan Schoenen
nike tn pas cher
chaussures de foot pas cher
Nike Store
Ugg Button
Adidas Superstar
Adidas Shoes Discount Marketplace
scarpe hogan outlet
official NHL jerseys
Moncler Store
botas de futbol
Doudoune Moncler Solde
Ugg Femme Pas Cher
tru religion jeans
uggs for women
moncler coats for women
pandora jewelry store
nike sneakers
nfl store
vans shoe store
pandora beads
ugg clearance
Michael Kors
Bottes Ugg Pas Cher
huarache sneakers
Air Nike
cheap nike air max
canada goose jackets on sale
toms sale
zapatilla adidas
Orecchini Pandora
pandora rings
Pandora Official Website
Canada Goose Official Site
Canada Goose Outlet
Cheap Michael Kors
hogan scontate
Nike Zapatos
Moncler Sale
cheap uggs
Canada Goose Outlet
Womens Ugg Boots
nike sportschuhe damen
australia uggs outlet
portafoglio michael kors
Soccer Boots Outlet nike
pandora online
Cheap Stone Island Jackets
michael kors handbags on sale
longchamp tote bag
moncler outlet
nike mercurial soccer cleats
moncler girls
Ugg Pas Cher En France
Moncler Outlet Online
coach factory outlet online
Uomo Hogan
Lebron 13
Coach Bags On Sale
Ugg boots Sale
Botte Ugg Femme
Uggs Outlet Store
religion store
Moncler Jacket Womens
Michael Kors handbag discount
Michael Kors handbag on sale
ugg factory outlet
nike chaussures
Nike Online Store
nike jordan shoes
new pandora charms
Air Jordan News
Bottes Ugg Femme Pas Cher
Doudoune Moncler Pas Cher
Nike Air Jordan 11
hogan rebel donna
Timberland skor
ugg boots for women
Chaussure Nike Air Max Pas Cher
Air Jordan Release Date
nike schuhe günstig
nike air max running shoes
retro jordans for cheap
pandora charm bracelet sale
Doudoune Moncler Femme Pas Cher
Michael Kors Handbags Discount
Ugg Outlet Online Store
zapatillas nike baratas
Oakley Sunglasses Cheap
zapatillas running
australia uggs outlet
Stone Island Outlet
womens nike air max
christian louboutin outlet
Air Huarache
Air Max For Sale
Ray ban sale online
23 is back
Nike Air Women
cheap christian louboutin
Chestnut Ugg Boots
chaussure basket homme
Yeezy Black
nike sportschuhe
adidas schoenen
Veste Moncler Femme
Oakley Outlet
nike joggesko
Jordan Store
Ugg Grise Pas Cher
fitflops sale uk
nike shoes
sac coach soldes
Ugg Boots On Clearance
Chaussure Nike Pas Cher
sac a main michael kors
nike air jordan pas cher
ugg boots cheap
adidas kläder
The official UGG
prada outlet
chaussures nike pas cher
adidas outlet stores online
new yeezy shoes
Toms Shoes For Women
Pandora Store
uggs outlet
Yeezy Boost Sale Online
converse store
Canada Goose Outlet Store
longchamp bags on sale
cheap real uggs
adidas outlet
abercrombie and fitch store
nike free
air force one pas cher
louboutin heels
michael kors bags outlet
nike damenschuhe
Sportschuhe Nike
scarpe nike
nike air schuhe herren
Air Max Sneakers
Nike Shoes Sale Store
Nike Air Sneakers
cheap air max outlet
ugg store
zapatos de futbol nike
ugg outlet online
Nike Air Huarache For Sale
Nike Air 90
Nike Air Max Boutique
canada goose jacket outlet
Nike Pas Cher Femme
ugg boots outlet online
hyperdunk 2014
nike sb stefan janoski
ugg boots classic
goedkope nike air max
Sheepskin Ugg Boots
air jordan
Pandora Beads And Charms
Jordan Sneakers For Sale
Soldes Ugg
Ugg Noir Pas Cher
Ugg Pas Cher Femme
Uggs Pas Cher Soldes
Negozi Pandora
Toms Outlet Online
Ray-Ban Official Discounted Site
Ugg Classic Tall
Anelli Pandora
moncler jacket sale
Nike Factory Store
Doudoune Femme Pas Cher
Air Max 90
Jordan Future
Veste Moncler Pas Cher
Doudoune Moncler Site Officiel
canada goose sale online
Vans Black Sneakers
pandora bracelet charms
cheap uggs for women
pandora outlet store
toms shoes outlet
Ugg Homme Pas cher
Original Ugg Boots
0123Sjcg123Raszputyin jóslatai

Raszputyin megjósolta saját közeli meggyilkolását

1916 decemberében Raszputyin levelet írt a cárhoz, amelyben megjósolta saját közeli meggyilkolását. Azt is hozzátette, hogy halálát hamarosan a cári család és a régi Oroszország pusztulása követi.

1916. december 16-án egy fiatal arisztokrata, Juszupov herceg (a cár unokahúgának férje) vacsorára hívta Raszputyint. Társaival már előre eltervezték a „szent ember” meggyilkolását. Először ciánnal mérgezett süteményt és bort adtak neki, de valamilyen oknál fogva a méreg nem volt hatással Raszputyinra. Ezután Juszupov lelőtte, de amíg felment az emeletre, az áldozat magához tért és kitámolygott az udvarra. Itt fejbe lőtték, majd az összekötözött tetemet a Néva folyóba dobták. Néhány nap múlva találták meg, és állítólag a boncolás vizet talált a tüdejében, ami azt bizonyította, hogy még akkor is életben volt, amikor a folyóba dobták.

A gyilkosság története meglehetősen zavaros. Juszupov visszaemlékezésein alapul, és több eleme megmagyarázhatatlan. Néhány mai angol kutató szerint a gyilkosságot nem a fiatal orosz arisztokraták követték el, hanem a brit titkosszolgálat. Ezt azzal magyarázzák, hogy Raszputyin rá akarta beszélni a cárt a háborúból való kilépésre.

Raszputyin jóslata viszont bevált. Néhány hónappal a gyilkosság után a forradalom megbuktatta a cárt, majd a bolsevikok megsemmisítették a régi Oroszországot. 1918-ban pedig a cári családot (a házaspárt, a trónörököst és a négy lányt) kegyetlenül lemészárolták.

Részletesebben és fotókkal illusztrálva itt olvasható: http://www.montazsmagazin.hu/a-rejtelyes-raszputyin/Nagy Katalin perverz bútorai

Ó, a 21. században vajon mit csinálna Katalin!?
http://mytinysecrets.com/catherina-the-greats-dirty-dirty-furniture-coll...A cári Oroszország érdekes fotói

Én nagyon figyelmesen néztem végig a képeket
http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/12/01/napi_erdekes_eszbonto_...Egy gyönyörűséges fehér ékszertojás

Mivel imádom a fehéret, szívesen látnám a polcomon!
http://burzsuj.blog.hu/2015/03/02/ujra_itt_a_luxustojas

(... bár az ékszerek és a luxus: nálam nem oszt, nem szoroz, mert az értékrendem csúcsán más dolgok vannak)Életsorsok 5 percbe sűrítve

https://www.youtube.com/watch?v=DVZCndE9DkI

Mindig elszörnyülködöm azon, hogy vajon miért kellett az utolsó cárnak a gyermekeit is lemészárolni?

*
Ha Secret megengedi, akkor még Rudolf trónörökösről is írni fogok, mert a szerelmi tragédiája nem hagy nyugodni! Mondtam már nektek, hogy tizenévesen imádtam a történelmet? Utólag már nem is értem, hogy miért nem lett belőlem történész!?„Én igazi parasztcsődör vagyok..."

„Én igazi parasztcsődör vagyok, aki minden szemrevaló kancát meghág”

A fenti idézet Raszputyintól származik.

Szemtanúk szerint Raszputyin kocsmáról kocsmára, vigadóból vigadóba járt. Kedvenc helyei is voltak, mint például a Köszörűs Villa, a Rogyé vagy a Donon. Az italból is megvolt természetesen a favorit. Az édes Madeira borból hihetetlen mennyiséget tudott elfogyasztani, állítása szerint ezt úri körökben ismerte meg. Ha már kellően kótyagos volt, hosszú ideig, gyakran egy órán keresztül táncolt, mindenféle mozdulatokkal és „Hej!” felkiáltásokkal. Ha pedig úgy tartotta kedve, még a kocsmaasztalt is táncparkettként használta. Ha elege volt a cigányzenéből, saját maga adta elő kedvenc nótáját, melynek címe „Kocsis, ne bántsd a lovad” volt. Raszputyin állítása szerint minden vallásos embernek jó táncosnak kell lennie. Magára Dávid királyra hivatkozott, hiszen ő is órákon keresztül táncolta körbe a frigyládát.

Részegen pedig állítólag gyakran hangoztatta: „Én igazi parasztcsődör vagyok, aki minden szemrevaló kancát meghág.”

Egyéb érdekességek: https://thedeimospeninsula.wordpress.com/tag/az-utolso-car/Az orosz Casanova

Raszputyin (az orosz Casanova) valószínűleg hipnotizálni is tudott.

"Még egy pár apácát is sikerült elcsábítania: Akulina második feleség állt Raszputyin mellett.
Egy másik „szent szűz”, Golovina Marija is hűséges kísérőjévé vált.

Egy meg nem nevezett kortárs pedig megörökítette, mi történt azzal a lánnyal, aki csak azért utazott fel Szentpétervárra, hogy találkozzon az orosz Casanovával: „A férfi leült vele szemben, egészen közel, világoskék szeme mélysötétté és áthatóvá változott. A lány úgy érezte, az éles, szúrós pillantás szinte megbabonázza. Ólmos fáradtság kúszott a tagjaira, amint a nagy, ráncos, vágytól eltorzult arc egyre közeledett hozzá. Arcán érezte a férfi forró leheletét, aztán látta, hogyan vándorol végig a testén az a mélyen égő szempár, majd kéjesen lecsukódik. Szenvedélyesen suttogott, és furcsa, kéjes szavakat mormolt a fülébe. De épp amikor már-már odaadta volna magát csábítójának, megmoccant valami emlékezetében… lassanként magához tért… harcolni kezdett. A férfi megérezte erősödő belső ellenállását, fölébe hajolt, és egy hűvös, gyengéd atyai csókot nyomott a homlokára. Eltorzult vonásai újból kisimultak, pillantása ismét gyengéd és kedves volt, szinte alázatos, csak a szeme mélyén lapult még, szinte láthatatlanul, az a másik férfi, az az érzéki vadállat.”Az Anasztázia-rejtély

„Anasztaszija Nyikolajevna Romanova nagyhercegnő 1901. június 18-án született II. Miklós orosz cár és Alekszandra Fjodorovna cárné negyedik lányaként. Érkezése meglehetősen nagy csalódás volt az udvarban, ugyanis mindenki fiút remélt”.

„Két évvel az orosz cár és családja kivégzése után, 1920 februárjában, egy fiatal nő öngyilkosságot kísérelt meg: egy berlini hídról a mélybe vetette magát. Kimentették a folyóból, de kórházba szállítása után nem tudott személyazonossági okmányokat felmutatni, ezért elmegyógyintézetbe utalják, ahol valaki felismerte: az illető határozottan állította, hogy a fiatal nő nem más, mint az orosz cár lánya, Tatjána főhercegnő. A nő tagadta, hogy Tatjána lenne, de valamivel később közölte, hogy ő a cár másik lánya, Anasztázia hercegnő. Elmondta, hogy a kommunista kivégzőosztag katonáinak bajonettje tompa volt, ennek köszönhetően élte túl a gyilkossági kísérletet. Az egyik katona, akit azért küldtek vissza, hogy eltávolítsa a holttesteket, észrevette, hogy életben van, és Romániába menekítette.”

Egyesek felismerték, mások megtagadták…

Mit mondott a DNS vizsgálat?

„1991-ben nyolc ember földi maradványait találták meg Szibériában. A törvényszéki orvostani vizsgálatok alapján nagy valószínűséggel azonosították Miklós cár és felesége, Alexandra, valamint három gyermekük holttestét. Brit tudósok összehasonlították a holttestek DNS-ét Anderson hajmintáival, és nem találtak egyezést. Anderson DNS tesztje viszont egyértelműen hasonlóságot mutatott Franziska Schanzkowski másod-unokatestvérének vérmintájával. Úgy tűnik, hogy Anna Anderson rejtélye egyszer és mindenkorra megoldódott. Egyetlen körülménytől eltekintve.
Amikor az orosz hatóságok 1991-ben megtalálták a cári család tagjainak maradványait, két holttest hiányzott. Az egyik a cár fiáé, Alekszejé volt. A másik pedig a legkisebb lányáé, Anasztáziáé”.

Részletesebben itt: http://www.astronet.hu/tenyek-talanyok/talanyok/az-anasztazia-rejtely-43...

Én azt gondolom, hogy az olyan embereknél, akiknek már volt öngyilkossági kísérlete, könnyen előfordulhat egy lélekcsere, illetve a szellemek is előszeretettel kapcsolódnak hozzájuk, ezért feltételezem, hogy nem teljesen hazugság, amit a nő állított…Fabergé - tojások és műköröm

Vagyis Fabergé - ékszertojások ihlette műköröm-minták.

Lapozgatós összeállítás:
http://www.perfectnails.hu/mukorom-minta_nail-star-2---husveti-kormok-es...A világ legdrágább süteményei

A tortához és süteményhez rendszerint nem kellenek csillagászati árú alapanyagok, így általában megfizethető árú lesz a végeredmény. Ha azonban a hozzávalók közt szerepel némi gyémánt, drágakő, esetleg aranylemez, máris több millió dollárra rúghat a végösszeg, de az sem épp költséghatékony, ha több száz munkaórát tesz ki a kézzel készített díszítés megalkotása. Lássuk a világ legdrágább süteményeit!

Fabergé-tojás kicsit másképp

Szintén 35 millió dollárt ér az a desszert is, amit a brit gyémántkereskedő, Carl Weininger készíttetett. Mégis lekörözi a kalózok kincsét, ugyanis ezt az összeget mindössze egy szelet süteménnyel sikerült összehozni. A barackkal, naranccsal és whiskyvel töltött, pezsgőzselével rétegezett nyalánkság Fabergé-tojást formáz, így már önmagában is figyelemreméltó. Az igazán nagy attrakciót azonban az jelenti, hogy színarany levelekkel díszítették, a tetején pedig egy kétkarátos gyémánt csücsül.

http://imagestore1.cotcot.hu/39_16_84210_ade98cb03e7bfa7c6a0f0b8d74bec24...

.... és a többi méregdrága édesség: http://cotcot.hu/cikk/2013/02/07/a-vilag-legdragabb-sutemenyeiÁh, tényleg léteznek ékszertojás-torták!Torta - Ilyet még Fabergé sem tudott :)

http://cdn.cakecentral.com/5/5a/900x900px-LL-5ab02fa5_gallery29536IMGP42...
( ... ha stimmel a fordítás (Easter egg-shaped cake ), akkor egy torta van a fenti képen, ha nem stimmel, akkor tévedtem)Herendi porcelán tojások

Mivel nem vagyok cárné, beérem a hazai porcelán tojásokkal is. Némelyik tényleg figyelemreméltó:
https://www.google.hu/search?q=herendi+porcel%C3%A1n+toj%C3%A1s&biw=1600...

Pillangós:
http://img20.olx.hu/images_aprodhu/40526755_4_644x461_antik-herendi-vitk...Újra készülnek egyedi Fabergé-tojások

Egy évszázad után újra gyártanak húsvéti Fabergé-ékszertojásokat. A 99 évvel az utolsó Fabergé-tojás legyártása után készült első ékszertojást kedd este mutatták be a katari Dohában, a világ egyik legnagyobb óra- és ékszerkiállításának VIP-nyitógáláján, az Al Fardan ékszergyár standján.

A Fabergé-gyöngytojás elnevezésű, "katari ihletésű" iparművészeti remekművet 139 hófehér, katari gyöngyhalászok által a felszínre hozott természetes gyöngy, több mint 3300 gyémánt és sok egyéb drágakő díszíti:

http://mult-kor.hu/image/article/main/.640x380/43027.jpg

Folytatás: http://mult-kor.hu/szaz-ev-utan-ujra-keszulnek-egyedi-faberge-tojasok-20...Gyöngyökkel kirakott tojásokKirályi Pillangó

Ékszertojás Herendről: http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/85000/85023_Herend9.jpg

"A Herend Királyi Pillangó elkészítése kihívást jelentett legtapasztaltabb mestereknek is. A herendi porcelánból készült testet és a talapzatot szép ívű domborított mintával díszítették. A pillangó apró öntőformájába csak injekciós tűvel lehetett bejuttatni az öntőmasszát. Az egyensúly megtalálása kényes feladat: a daraboknak egyszerre kellett könnyednek és szilárdnak lenniük, hogy a kemence 1400 °C-os tüzéből is épen kerüljenek ki.

Pillangóinak csipkézett szárnya olyan légies, amilyet porcelánból csak alkotni lehet. Csillogó fehér felületét a Manufaktúra nevével összeforrott Viktória minta díszíti, szimbolizálva azt a rangot, amit a brit királynő megtisztelő választása jelentett Herendnek. A finom tollrajz és lazúros festés nyomán ágacskák, pünkösdi rózsák, köztük színpompás pillangók kelnek életre. A minta - kínai eredete ellenére - hamisítatlan magyar benyomást kelt, felidézve a hazai erdők, mezők, falusi kertek tarkaságát és zsongását".

Csodaszép!

Itt nézzétek meg! http://www.herendigyor.hu/images/stories/pdf/HerendiKiralyiPillango_A5.pdfNézzétek ezeket a szemeket!

Sokak szerint maga volt az ördög, mások szerint meg szent: http://noiportal.hu/images/cikkek/35262_5.jpg

Egyetlen egy dologban azonban mindenki egyetértett: Raszputyint lehetetlen volt nem észrevenni.

„1909-ben az ifjú cárt, aki ekkor még csak gyerek volt, baleset érte. Mindez azért volt szörnyű, mert a cárevics vérzékenységben szenvedett. Az orvosok tehetetlenek voltak, s a fiú már majdnem meghalt, amikor is Anna Viburova (cárné legközelebbi barátnője) közreműködésével Raszputyin megmentette az ifjú életét. Több szemtanú vallomása szerint letérdelt a cárevics ágya mellé, s legalább fél órán keresztül imádkozott, majd így szólt: „Fiam, nyisd fel a szemedet és mosolyogj! A fájdalmaid elmúltak, mos már boldog vagy.” Mindenki megdöbbenésére, a fiú erre valóban felnyitotta szemeit, s kérte, hogy Raszputyin meséljen neki. Ezt a csodatettet többször is végrehajtotta az elkövetkező években, hiszen az ifjú trónörökösnek több balesete is volt”.Fekete-fehér múltidézés

A Romanovok végnapjai: https://www.youtube.com/watch?v=nQ532Ep-0y0

Hogy miért érdekelt/ érdekel ez a téma engem, azt megfejteni még nem tudtam, de tény, hogy sokkal több időt fordítottam rá, mint ahogyan az normálisnak mondható.

A fenti dokumentumfilm azért figyelemreméltó, mert a fekete-fehér mozgóképek, az archív felvételek megidézik azt a kort, amit a sima betűk önmagukban soha nem tudnak visszaadni!Köszönöm a lehetőséget!

Kedves Admin, tudom én, hogy Secret nem egy történelmi portál, :) de ez az egész cári dolog régóta izgat engem!

Köszönöm a lehetőséget!Bivalyerős volt

Állítólag Sándor olyan erős volt, hogy tenyerével törte a diót.

Szokatlan ereje, megmutatkozott abban a történetben is, mikor családjával 1888-ban vasúti szerencsétlenséget szenvedett. Sándor parancsára, gyorsítottak a tempón, de nem vették figyelembe, hogy az egyik szerelvény már túlontúl elöregedett. A felelőtlenség eredményeként a vonat kisiklott.

Állítólag a cár vállával tartotta meg beomlott szalonkocsi tetejét, megóvva ezzel családja életét.

Kép: http://mult-kor.hu/attachments/14883/carne4.jpgA cárné utolsó kívánsága

A cárné utolsó kívánsága az volt, hogy férje, III. Sándor cár mellett nyugodhasson a Romanovok családi sírboltjában, a szentpétervári Péter-Pál erődben.

Ez a kívánsága 2006-ban teljesült a Koppenhága és Moszkva közt lezajlott tárgyalásoknak köszönhetően.

A 71 éves özvegy cárnénak 1919-ben sikerült elmenekülnie a forrongó Oroszországból, szülőhazájában lelt menedékre, ahol 1928-ban elhunyt és a Koppenhágától 30 kilométerre nyugatra fekvő Roskilde királyi katedrálisában temették el. Hamvainak Szentpétervárra szállítását egy Dániában letelepedett Romanov-leszármazott, Dmitrij herceg kezdeményezte, hogy a néhai cárné földi maradványai végre "beköltözhessenek" a Romanovok mauzóleumába, ahol Nagy Péter cár (1672-1725) óta az összes orosz cár és cárné nyugszik.:)

A forrásokat később megnevezem, mert bizony nem vagyok történész! :) De egy időben nagy mániám volt a cári család életének tanulmányozása!