A húsvét jelentése

Túl vagyunk a dobogókői határkerülésen. Jó hideg volt. Meg örömteli is. Rájöttem egy-két dologra közben. Többek között arra, hogy rég olvastam Wass Alberttől a Hagyatékot. Ajánlom nektek szívből, ha még nem volt hozzá szerencsétek. Sok-sok jó gondolat között a kedvencem, hogy Isten nem teremt rosszat és amikor küzdünk ellene, és el akarjuk küldeni, akkor a semmit küldjük el, de neki adunk figyelmet. És a figyelmed teremt.

Leírnám most azt, ahogy nagyjából Péter barátom értelmezi a húsvétot. Azért csak nagyjából, mert a pontos részletekre nem emlékszem. Én amúgy buddhista vagyok, és ez a magyarázat inkább van összhangban azzal, amit gondolok. :-)

Szóval két különböző hagyomány keveredik a húsvétban. Ezek valahogy a használt szavak jelentéséből levezethetők, de megmondom őszintén nem emlékszem pontosan, és nem is tartom lényegesnek. (Pászka, Pészah)

Az egyik szerint az éveben elkövetett bűneikért minden család leölt egy áldozati állatot. (Áldozati bárány, esetleg bűnbak.) Ha innen magyarázzuk Jézus történetét, akkor ő Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit. Ez a népszerű magyarázat, de nem biztos, hogy mindenki oly csodásnak látja ezt, például nekem soha nem jött be.

A másik magyarázatban enyhén szólva más a történet. Ez arra épül, hogy gyere, kövess engem! Nem áldozat valaki helyett, hanem alászállás. Jézus meghal, poklokat jár, majd harmadnapra feltámad. Ha követed Őt, te is ezt teszed.
Szembesülsz a hülyeségeddel. Fáj, de nem hibáztatsz senkit, nem állítasz bűnbakot. A mélyére mész, belehalsz, poklokat jársz, aztán újjászületsz. A régi énednek vége, itt az új. Ezt folytatod, míg végül teljesen meghal az egó, gyökerestül kivágod. Nem kell rögtön a maximumra törekedni, néha elég csak gallyakat, ágakat levágni, majd lassan sor kerül a gyökérre is!

A kulcs, ami Péter szerint segíthet abban, hogy végig csináljuk ezt, az, hogy merjünk mélyebbre menni, mint eddig! Bele mersz-e nézni abba, hogy esetleg nincs igazad? Hogy nem vagy olyan faszagyerek, mint remélted? Nem felesleges önkínzásról van szó! Lehet, hogy épp a felesleges bűntudatod kell elhagynod!

Szóval az a kérdés, hogy még bűnbakokkal foglalkozol, vagy szembenézel azzal, hogy milyen hülyeségbe kapaszkodsz, hogyan hoztad létre a problémád? Nem állítom, hogy könnyű! Én is bottal jártam körbe Dobogókőt, mert inkább hagytam, hogy fájjon a lábam, mint lépjek valamiben. Most kicsit poklot járok, de közel a feltámadás! :-)

Nektek mit a véleményetek? Melyik tetszik, tudtok-e harmadik, negyedik magyarázatot? Vagy magyarázzátok el nekem az első verziót, hátha csak én vagyok az értetlen!

HozzászólásokA kérdés az, hogy mi az

A kérdés az, hogy mi az Újszövetség!
A zsidó Húsvéton a családfő elmeséli az egyiptomi szabadulás emlékét. Elmodja, hogy isten kivezette őket Egyiptomból, és most már szabadok. Majd elfogyasztják a húsvéti lakomát.
Jézus semmit nem beszél s Kivonulásról. Nem eszi meg a húsvéti lakomát, nem issza meg a bort. (Pl. Mt 26.29, de Lukácsnál is és Márknál is írja.) A szabadulás hangoztatása helyett lábmosást végez, sőt azt mondja "Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát."
"aki engem eszik, élni fog énáltalam" Jn6.57 Ez nem az ostya, hanem az amit megtanított, az élete.

Az én olvasatomban, azt jelenti szabad vagy. Az életed már csak tőled függ, hogy milyen lesz. Te döntesz a sorsod felől, és ebben nem köt semmilyen dogma, vagy parancsolat. A tanítványok innentől tiszták mindentől, nem köti őket elmúlt vallások hiedelmei, törvényei, szabályai. Csak a szív szabályai. Ha megtalálják ezt a belső hangot (Istent), megtalálták kincseiket. Innetől kezdve magától érthetödő lesz minden. Bűn az, aki nem keresi az Istent, nem akarja megismerni.

SimSzép és nagyon elgondolkodtató, amit írtál, kedves András.

Nagyon köszönöm!

Mindkettővel egyettudok érteni, viszont a második felvetés az, ami közelebb áll szívemhez.

Beidézlek. " Szóval az a kérdés, hogy még bűnbakokkal foglalkozol, vagy szembenézel azzal, hogy milyen hülyeségbe kapaszkodsz, hogyan hoztad létre a problémád? Nem állítom, hogy könnyű!
Én is bottal jártam körbe Dobogókőt, mert inkább hagytam, hogy fájjon a lábam, mint lépjek valamiben. Most kicsit poklot járok, de közel a feltámadás! :-) "

A fájós lábacskádra adtam most egy gyógypuszit. Áldja meg az Úr! A szembenézősdi meg tényleg csúcs! Ha meri az ember, legyőzhet démonjaiból:)))