Fogadom . . .

Az a gondolat ugrott hirtelen az eszembe,hogy Vajon a fogadalmak Tudatosabbá tesznek-e?
Itt nem a másoknak tett ígéretre vagy fogadalomra gondolok.Nem is arra,amikor valaki újévkor megfogadja,hogy az új évben...
Mert mi is lehet a fogadalom?Valami féle eskütétel.Igaz?Vagy feltételekhez kötött vagy az által meghatározott cselekvés /és/vagy állapot?/.
Meg persze a fogadalmaknak is vannak fajtái,egészen "egyszerű" "kicsiny" és "jelentéktelen" fogalmak,amiket ebbéli voltuk miatt talán be sem tart senki.Mondjuk soha többé nem eszek rakottkrumplit /mert olyan jól laktam,persze itt a mértékletesség is szóba jöhetne:)/.
Vagy biztosan vannak fogadalmak amiket azért nem tartanak be,mert:
nem is gondolták komolyan;nem kötelezték el magukat mellette;nem lehet számon kérni;vagy mert nem érez rá valaki Képességet,hogy fogadalma szerint éljen,cselekedjen.
Mondjuk jelen esetben én a magunknak tett fogadalomra gondolok.Hiszen van ilyen,ugye?:)
Lényegében a fogadalom valamiféle kontrollt jelenthet Önmagunk,cselekedeteink,viselkedésünk,elképzeléseink számára.
Ami érdekel,az az,hogy a fogadalom Tudatosabbá tesz-e?
Megfontolttá,átgondoltan-és határozottan cselekvővé, vagy éppen ellenkezőleg,bizonytalanná?
Azthiszem,itt az önbecsülés is nagy mértékben szerepet játszhat.Tartom-e magamat a saját magam által állított "szabályokhoz"?
Maga a fogadalom,amit ha betartok a fejlődésemet szolgálja?
A magunknak tett fogadalom talán egy belső Felismerés által megfogant gondolat.Viszont,ha így van,akkor valóban előmozdító Erő kell,hogy legyen,ami egy adott helyzetbeli stagnálásból biztos utat mutat.Valamerre.
Ez jutott most így hirtelen az eszembe...

HozzászólásokNincs az a pasi, akiért én ilyen fogadalmat tennék

XY ezennel az itt felsorakozott tanuk előtt fogadom, hogy férjemet meccsnézés közben nem zavarom, dolgomat ilyenkor csendben végzem, mindig ügyelve arra, hogy sörös korsója, üres ne legyen. Sose hivatkozom fejfájásra, fáradtságra, mikor a férjem szeretgetésre vágyik. Kedvenc ételét bármikor elkészítem és szépen tálalom.

Anyósomat napjában legalább egyszer dicsőítem, miszerint Ő készíti a legfinomabb ételt, Ő vasalja legszebben az inget, neki a legtisztább a lakása, stb. Férjem barátait mindig családtagként fogadom. Az Ő étkezésükről és sörükről is gondoskodom. Férjemet, barátaival legalább heti három alkalommal elengedem mulatni. Ez idő alatt én nem csacsogok telefonon a barátnőimmel, tiszta lakással, vasalt inggel, meleg étellel, mezítelenül várom haza. Itt és most megígérem, hogy jó háziasszony leszek, Uramat megbecsülöm, a pasikat elkerülöm. Szeretgetem, cirógatom, hülyeséggel nem nyaggatom. De, ha csak egyszer is csajozni mer, a baját, sodrófával látom el!Még viccnek is rossz :)

Fogadalom: "Én, XY, ezennel megígérem előttetek, hogy mostantól jó háziasszony leszek!
Az Uramat megbecsülöm, a pasikat elkerülöm.

A fodrásznál, barátnőnél, boltban, utcán, tereken nem sokat időzöm,
mindennap hazasietek és a vacsiját főzöm.
Kedvenc ételét még a legfárasztóbb napomon,
akár éjjel is, de elkészítem, szépen tálalom.

Anyukáját naponta egyszer dicsőítem,
hogy övé a legfinomabb töltött káposzta.
Barátait családtagként fogadom,
ételükről és sörükről is gondoskodom.

Esténként szeretgetem, cirógatom,
fejfájásra nem panaszkodom!
De ha véletlen csak egyszer is csajozni mer,
a baját sodrófával látom el!"

Jóasszony fogadalom forrása: http://lanybucsu.euFogadalom

William Shakespeare idézet a hűségről a fogadalomról:
Nem az állandó fogadkozás a hűség bizonyítéka, hanem az egyszer kimondott és megtartott fogadalom.

A fogadalomnak - a kimondott, kinyilatkoztatott szavaknak súlya, s tartalma adja az értékét.
Azon gondolkodtam, mi a különbség az eskü és a fogadalom között?

Nekem a fogadalom valamiért bensőségesebb, személyesebb.
A 2 emberre tartozó ünnepélyes pillanatokat csakis fogadalommal szentelném meg, ... de nem tudom megmagyarázni, miért.Drága Katis!

Elgondolkodtató a felvetésed. Miért csak a gyerekkorunkhoz kapcsolódnak az ilyen jellegű, állatokhoz kapcsolódó nagyon erős kötődéseink? Talán ez is ráerősít arra, mennyire fontos gyermeki önmagunk megtalálása, éltetése komoly felnőtt mivoltunkban is. Az állatok ilyen mértékű megszelidítése, mint amit gyerekkorunkban megélünk, azt hiszem a legtöbb felnőttnek kimarad már az életéből, és erre azt hiszem, nem megnyugtató válasz az, hogy mostanában jobban bánnak az állatokkal. Azt hiszem, másként is viszonyulunk hozzájuk, mint gyerekfejjel.
Dodola
"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz" ÁkosDrága Katis !

Én köszönöm hogy megoszthattam ,,,, öleléssel zsu
a legszebb dolog az életben az önzettlen szeretetDrága Dodola!

Jó volt hallani első kézből egy ilyen kedves emléket:)Milyen furcsa,amikor kicsi voltam,vagy kétszer találtunk verebet meg egyszer galambot is,éltek,de nem bírtak repülni.A galamb felerősödött, a verebekre nem emlékszem.Sokszor találtam kiscicákat,akiket csak úgy kidobtak,meg találtunk kiskutyát is...mindezt gyerekkoromban.
Azóta miért nem történnek ilyenek?/most az jut hirtelen eszembe erről,hogy attól függ,mivel foglalom le éppen a gondolataimat.../.
Szóval,örülök,ha az állatokkal már jobban bánnak és ezért nincs példa ilyenre.Ebből a szempontból örülök neki.De furcsa.Valahogy a gyerekek több ilyen állatokkal kapcsolatos történéseken mennek keresztül.Azthiszem...
Ugye?
Szép estét:)
Ölelés,KatisDrága Katis!

Képzeld gyerekkoromban és is ugyanígy jártam. Egy betegecske csirkét gyógyítgattam, szöcskét szedtem neki a mezőn, kukoricával kínáltam a tenyeremből. Beszélni tanítottuk egymást, úgy emlékszem vissza rá, hogy teljesen másként kárált, amikor velem volt. Meggyógyult, és amíg csak élt mindig követett az udvaron, hűségesebben mint egy kutyus. Több mint harminc év elteltével is néha álmodom erről, nagyon kedves emlék nekem.
Dodola
"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz" ÁkosDear dear:)

Na,ennek éppen most nem örülök.Abba bele sem gondolo,hogy mi van azokkal a tyúkokkal,amelyek nem a kis füves kertben rohangálnak Bodri kutya meg Cirmi macska mellett és nem a meggyfa árnyékában kapargatják nyáron a földet csipegetni...
Hanem egyenketrecekben sorakoznak egymás mellett és egyentojásokat tojnak,időre...
Ezért is tuti,hogy minden élőlénynek van lelke,bárki bármit is mond:)
Vagy csak mi nevezzük így...
Egyszer olvastam valamelyik újságban,hogy /épp a szerző mesélte/ kiskorában a nagyszüleinél nyaralt falun,és ott is volt baromfiudvar.Volt egy tyúk,amelyik járni sem tudott,valami történt vele,na a kislány minden nap foglalkozott vele,két keze közé fogta a tyúk testét,úgy tartotta a föld fölött,hogy segítsen neki és hagy erősödjön.
És a tyúk meggyógyult!És a kislány akárhányszor kiment az udvarra a tyúk ment oda hozzá és ment utána mindenhova:)
Nem csúcs?
/aztán azthiszem már megöregedett a tyúk és az örök kapirgászómezőkre segítették át,de teste tovább élt az emberekben... na ez így eléggé morbid:) de megették.na.ez van./

Flow:)))Ölelés:))Drága Zsu,

Olyan jó,hogy ezt elmesélted.Én olyan boldog vagyok ettől.Komolyan:)Ennél csodásabb dolog,amikor két ember tudja,hogy szereti egymást,még anélkül is,hogy kimondanák,és egyszer csak megtörténik.És akkor még boldogabb még csodalatosabb az egész.Én eddig legalábbis így éreztem.És "sima" szeretetre gondolok,nem szerelemre.
Meg amikor egy ölelésben benne van minden...
:)

Köszönöm,hogy megosztottad velünk!
Ölelés,KatisKatis !

Igen a fogadalom erős ,,, es vigyazni kell vele mit fogad meg az ember
elmesélek Nektek valamit
Volt egy fogadott Német országi nagybátyám Józsi bácsi öreg ösz jo lelkü öreg úr nagyon szeretett engem es en is őt,,,
sokszor segitett nekem bevallom erkölcsileg is és anyagilag is,,
mindig a bajban ott volt melettem és ez annyira jolesett még ha nem is adott semmi mást mint a barátságát, de sokszor erőt adott avval és ez mindennél többet jelentett nekem !.
Mindig mondtam neki Józsi bácsi vissza fogom adni neked mindent amit adtál mert meg akarom neked hálálni ,, ö mindig csak kinevetett engem ,,, nem fogod vissza adni zsuzsa mert nincs már erre idönk,,,,,,,,,,, nem hittem neki
a halálos ágyánál nem lehetettem ott 3 éve halt meg szegény de az utolsó telefon beszélgetésnél ennyit mondtam neki Józsi bácsi vissza adok Neked mindent szeretlek ,,,, ö csak sohajtott es hallottam probal nevetni de már nem tudott,, sajnos ez volt az utolso amit mondott tudom hogy szeretsz es lerakta
masnap szegeny meghalt,,,
Telltek multak az évek es egyre masra törtentek velem olyan dolgok amiket nem értettem miért történnek tavaly Csillagvirág tartott egy 2 napos tréninget és az egyik nap pont arra kellett meditálni mi az amit megfogadtál es el kellett engedni,,,,,,,,, meditálás közben döbbentem ra miért történtek velem azok amik ,,,, hogy majdnem mindent elvesztettem ,, pénzem,, kocsim amit nemetben vettem ,, es ott meditalas közben döbbentem ra hogy en álltam a szavam es en generáltam mindent ,,,,,,,, vissza adtam neki még a kocsim is,,,,,,,,,,,, nem bánom higgyétek el,,,,,,,,
sokaig nem tudtam miért történnek mindezek velem de mostanra ugy gondolok rá hogy en vissza adtam neki es a szivem eddig nehéz volt de mára könnyü es tele vagyok szeretettel mert tudom ö ott fenn is örül es fog küldeni nekem sok szépet még az Univerzum,,,,,,,, az ö baratsaga nekem az eletem egyik legszebb ajandeka volt es most Ti is
öleléssel
ZsuDear Katis!:)))

Flow Hát ehez mit szólsz?:))))))))))
"A tyúk és a tojás
Volt egyszer egy tyúk, akitől a gazda minden nap elvette a tojását. Az
állat nagyon szomorú volt emiatt, és minden alkalommal egy veszteség-
konfliktust élt meg, amit úgy oldott fel, hogy tojt egy új tojást. De
a gazda jött újból és könyörtelenül elvitte tőle ezt a tojást is. Ezt ismét
egy új veszteség-konfliktus követett, amit egy új tojás megtojása oldott
meg....
De azzal, hogy a tyúktól a tojást folyton elveszik, a konfliktus kettős:
Egyrészt elválasztási- és önértékelési konfliktusa alakul ki, aminek
következtében a tyúk hátsójáról kezdenek kihullani a tollak. Másrészt egy veszteségi konfliktusa jön létre a pillanatnyi területe, esetleg lehetséges
csibéi elvesztése miatt, amely következtében depresszióba esik.
Ez az oka annak, amiért a tojást tojó tyúkok elhullajtják a farktollaikat."
"Orvostudomány a feje tetején"Dear Alfajáró:)

Bonyolódj csak,nekem tetszik:)))
Ami a tyúkot illeti... van ez a "szállóige",hogy vajon mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?
Papámmal egyszer,mikor még kisebbecske gyerek voltam,ezt a kérdést taglaltuk.Annyiban is maradt a dolog,és egyszer mesélt nekem az "evolúcióról",hogy az egysejtűekből hogyan alakulhatott ki az a sok állat-és növényfaj.És hogy lényegében a pókok is milyen régen vannak a Földön,régebben,mint mondjuk a tyúkok.Ez a pókdolog arról került szóba,hogy féltem tőlük.A hobbin a kerti mellékesbe is csak úgy mertem bemenni,hogy előtte jól körbenéztem,ha találtam delikvenst,megkértem aput vagy anyut,hogy legyenek szívesek seprűre rakva kirakni őket vagy 2 méterrek arrébb...
Azután történ egyszer,hogy szóba került megint ez a tyúk dolog.
Kérdezte is papám,na gondolkodtam-e rajta,tudom-e már,hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?
Erre rávágtam... A PÓK!!
:)))
Na persze a tyúk,hogy ül a tojásokon,ez ösztönszerű,hiszen végülis ez utódgondozás,fajfenntartás.Vagyis,úgy gondolom,ha gyereket várnék,nyilván nem akarnám 3 hónaposan megszülni:)))
Viszont nagyon jó példa a kitartásra.És hallottam már énis,de nem tudtam,hogy ez a megfigyelés áll mögötte.Valószínű viszont,hogy olyan pontos ennek a 21 napnak az átlaga.Hiszen nem hiszem,hogy a tyúk oly nagyon stresszelődne,meg a csirke sem kel ki hamarabb.
Szóval,rend a lelke mindennek.És türelem.
Nem hiszem,hogy a tyúknak hit kellene ahhoz,hogy a tojás kikeljen.:)))
Láttad a Genezist?Milyen csoda,amikor mutatják a kis madárembriót a tojásban...gyönyörű.Ilyet még nem láttam.
Azért amikor lesz naaagy kertes házam,lesz egy tyúk is.De csak úgy,és soha nem fogom levágni.Nem is bírnám.Meg aztán nem vagyok az a húsevő típus sem:)))
Najó,Önfeltáró műsorunk ezennel véget ért:))
Kacsát is szeretnék.. a tóba majd.Vagy átutazóban levő vadludakat:)
Meg Nils Holgersont:)))))))))))

Ölelés:)Dear Katis!!:))

Flow Te aztán jól kikövetkezteted:))))"Ami érdekel,az az,hogy a fogadalom Tudatosabbá tesz-e?"Szerintem mindenképp, valójában a fogadalom döntés,de cselekvés nélkül csak fogalom:))))Ha célunk a változás akkor kevés a fogadalom határozott cselekvés nélkül,akkor felismerés inkább-a bűvős alkotó rész a motiváció az szok hiányozni, és persze a kitartás!Sajna sokszor nincs annyi kitartásunk mint egy tyúknak!Tudtad miért 3 hét vagyis 21 nap bármely szokás rögzítése?Mert a tyúk,azal a kis apró agyával képes 21 napig ülni a tojásain anélkül hogy bármi változást tapasztalna-akkor mi emberek a másfél kilós agyunkal több milliárd agysejtünkel miért ne tudnánák ugyan ezt megtenni!:))))Már pedig a statisztikák szerint ritkán vagyunk arra képesek mint egy tyúk!:))))Most elgondolkoztam:vajon a tyúk kitartó vagy, van hite nagyobb mint nekünk?:))))De tényleg ha ösztön is, az is hit a természetben valahol Istenben!:)))Na most már belebonyolodtam!:)))))))Szerintem igaz, amire jutottál

Dodola
"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz" Ákos