Józan ítélőképesség teremtése

Vitalitás, élet vagy bio- energia mérés Egely kerékkel????
Avagy az index tudomány fórumában lefolytatott vita összefoglalása.

Mit Tudhatunk eléggé biztosan Egely vitalitásmérőjéről; avagy az index tudomány fórumában ( http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9024500&la=83675833 ) lefolytatott

--------------------- VITA ÖSSZEFOGLALÁSA 2001.04.25-én ---------------------

1. Nem önálló ötletre alapul, az USA-ban korábban forgalomba került hasonló szerkezet Energy Wheel néven 1980-ban. Maga az alapötlet legalább 50 éves. Tehát Egely legfeljebb újítónak mondhatná magát feltaláló helyett, mivel nem talált ki egy elveiben új szerkezetet, csak kényelmesebbé tette a működtetését. A nemzetközi feltalálói konferenciákon és kiállításokon a kerék a csomagolásra és a desingre kapta a díjakat és nem a működésre.

2. Egely (Zyx szerint sem) nem végzett semmiféle kontrollkísérletet a kerékkel a hőhatás vizsgálatára. A vízforgatásos eredményeit tekinti a kerékre is igaznak. Hát a kettő nem úgyan az.

3. A parajfalók 1998-ban végeztek kísérleteket a hőhatással kapcsolatosan és az eredményes volt, tehát a kerék csupán hőhatások és áramlások miatt is forgásba jött. Ez 2 ford/perc értéket jelentett huzatmentes környezetben.

4. Egely 6 fordulat/perc, vagy 100%-os értékben adta meg az átlagember átlagos vitalitásszintjét. Egely a készüléket objektív mérőműszernek nevezi. A vitalítás-, bio-, életenergiák mérését felváltva használja az állítólagos objektív mérőműszérére.

5. Egely elismer az Élet és Tudomány 1998/26 számában egyértelműen a Parajfalók hatására, egy 33%-os hibaszázalékot hő hatására az átlagos 6 ford/perc értékhez viszonyítva a műszerén.

6. Bebizonyosodik, hogy a kerék nem működik, ha bármilyen szilárd anyaggal buraszerűen körülveszik. Ezt Egely is elismeri. Sőt már úgy sem működik kielégítően, ha a kezekre és a mérőműszerre együtt húzunk egy zacskót. Tehát a kéz és a műszer között nincs semmiféle akadály.

7. Bebizonyosodik, hogy az emberi kéz hőeloszlása nem homogén, hanem akár 8 celsiusfok hőkülönbségek is lehetnek rajta.
könyvre való hivatkozás: János Boczán dr M.D.;New Concepts Concerning the Test of Fitness for Driving 1986

8. Bebizonyosodik, hogy stresszes emberek kezén nagyobbak a hőkülönbségek.
könyvre való hivatkozás: János Boczán dr M.D.;New Concepts Concerning the Test of Fitness for Driving 1986

9. Bebizonyosodik, hogy a kereket eltérő hőmérsékletre felmelegített különböző (élettelen!!!) tárgyakkal is(két vasaló) az átlag emberi értéken azaz 6 ford/percen meg lehet forgatni. Ezt bárki kipróbálhatja.

10. A kerék mindig abba az irányba forog, amerre a körülötte lévő levegő áramlik és sohasem ellenkezőleg. Ha a kereket rögzítjük a levegő akkor is áramlik, tehát nem lehetséges fordított ráhatás. Ezt is bárki kipróbálhatja.

11. Gyurmában tárolt hő képes nagy értéken megforgatni a kereket, amikor már semmi élő nincs a közelben. Ezt is bárki kipróbálhatja. Korábban itt leírtam, hogyan kell megtenni.

12. Bebizonyosodik, hogy sokan akkor forgatták a legnagyobb értéket a kereket, amikor betegek voltak. Pl: Gráff Zoli hozzászólása

13. Évtizedes gyakorlattal rendelkező, nyugodt pszichológiai szakembereknek nem akart forogni a kerék. Egy Egyely kerék forgalmazó cég vezetőjének levele alapján.

14. A kereken közben módosításokat végeztek igy 24 ford/perc helyett 36 ford/percet is tud már mérni. Az átalakítás lényege, hogy szabadabbá tették a levegő áramlását a tárcsa körül, annak magasabbra való helyezésével az alaplapjától.

15. A mozgó levegő az a legésszerűbb anyag ami a kereket forgatja és nem tud áthatolni semmiféle tömör buraszerű anyagon a kerékhez. Továbbá ha a kézre és a műszerre együtt egy zacskót húzunk akkor a zacskó akadályozza a levegő áramlását, de a bio/élet energiáét nem lenne szabad hiszen a kéz és a kerék között nincs semmi.

16. A tenyér izzadása és hűtése miatti légmozgás is szerepet játszhat a forgás létrejöttében. Az egyik hozzászóló kísérletei alapján.

17. Emberi test közelségére mozgást végző szerkezet megnevezéssel a Szabadalmi Hivatal 1999.12.22-én, 10 év kérelem után 217 477 lajstromszámmal találmányként bejegyzett egy szerkezetet. Ezt feltalálói tevékenység hiánya, vagy már létező találmány okokkal a Szabadalmi Hivatal jogi osztálya szerint kérelemmel semmissé lehet tenni. (később a szabadalmi oltalom tudtommal megszűnt, mert nem fizették ki a díját)

18. Egely György és ((Paulinyi Tamás)) nem tudja megvédeni "találmányát". Az általa/uk említett bio/élet/vitalítás energia mérési jegyzőkönyveket nem teszik sem itt, sem tudomásom szerint máshol közzé. Előzőleg ezzel mindenhol dicsekedtek, hogy vannak, de amikor konkrét kérés történt megvizsgálásukra valahogy már nem is olyan fontosak.

19. A hőelmélet elegendő Egely bio/élet/vitalítás elméletének az elvetéséhez és szinte teljes magyarázatot ad a kerék mozgására, amely egyébként is rendszertelen (gyorsúló, lassuló)és semmiképpen nem lineális. Persze itt az is fontos lehet, hogy a hő nem csak hőátadással, áramlással terjed, hanem sugárzással is. Tehát ha a környezet hősugárzásait is vizsgálnánk talán még kissebb lenne a hiányzó rés. Továbbá a tenyér izzadása, párolgása és hütése is befolyásoló tényező lehet. A kerék egy idő utáni lelassulására a hőkiegyenlítődés a magyarázat.

===================================== =============

Szerintem a fentiekből a következő következtetéseket lehet levonni;

I. A kereket a levegő mozgatja, illetve mozgó levegő nélkül a kerék sem forog.

II. Az Egely által megadott vitalitástáblázat téves

III. Az Egely által megadott összefüggés a vitalitás és a kerék forgása között nem állandósítható, mert rendszertelen, de ezen rendszertelenségen túl is inkább fordított, mint amit megadott. Tehát a stresszes embereknek nagyobbak a kezén a hőkülönbségek és ezért nekik forog általában gyorsabban a kerék és nem a nyugodtabbaknak. Tehát az Egely kerék egészség helyett inkább betegségre ösztönzi használóját.

IV. Egely György nem mondhatja magát feltalálónak a 217 477 lajstomszámmal a Magy.Szab.Hivatalban nyilvántartott szerkezetnél.

V. Egely György képtelen érveket felhozni találmánya működését illetően, és képtelen cáfolni az általunk felhozott ellentmondásokat.

===================================== ============

következő cikk jelent meg a Mai nap című újság 2000 szeptember 27-i (szerdai,18.oldal)számában;

Cím: " leleplezik Egely kerekét
Ifj. John Woods Campbell már 1955-ben feltalálta azt a műszert, amelyről mindenki úgy tudja, hogy Egely György találmánya. 1980-ban "Energy Wheeel" néven forgalomba is került - állítja Iván Gábor mérnök. Iván Gábor tíz éve foglalkozik parakutatásokkal, és Egely Györggyel együtt tagja volt a Para-Kutatási Tudományos Társaságnak. Véleménye szerint egy nagy tévedés az Egely-féle vitalitásmérő. Nem a kezünkből kiáramló bioenergia, hanem csak a tenyér és a műszer között áramló levegő mozgatja. A kéz melletti levegő örvénylő mozgását, füsttel jól láthatóvá lehet tenni. (ezen a részen egy kép látható rólam: Iván Gábor szemléltet felírattal) Ezt kísérletek is bizonyítják. Egy megfelelően felmelegített halott emberi kéz is képes lenne megforgatni a műszer kerekét. Azt, hogy a kerék mozgását, irányát és sebességét akarattal befolyásolni lehet viszonylag egyszerű magyarázni. Idegi és pszichés állapotunktól függően más a tenyerünk hőeloszlása. Ez hőkamerával, de egy komolyabb kontakthőmérővel is megfigyelhető. Az irányítási folyamat spontán bekövetkezik, de tanulható is. Tehát hidegebb és melegebb pontok akár rövid időn belül is megváltozhatnak a tenyerünkön. Azt maga Egely is elismeri, hogy ha találmányát bármilyen anyaggal, buraszerűen letakarják, az már nem működik,nem mér, pedig a bioenergiának mindenem át kellene hatolnia. (k.g.)

CsatolmányMéret
fustkez.jpg29.33 KB

Hozzászólások"„IGe - Iván Gábor” felhasználó hozzáférése blokkolt"

Nos ennyi történt Egely kerék honlapján. Most szerintetek, aki olvassa, mi lenne a helyénvaló cselekedet?

- 1 Végezzek el egy hőáramlásos leégető, nevetségessé tevő kísérletet a sajtó nyilvánossága előtt?

-2 Lépjek be a Szkeptikusok Társaságába, akik tárt karokkal várnának, hiszen tudják Egelyn én nagyon megszorongattam?

-3 Vonzzam tovább és be, azt a vágyam, hogy Gyurit nem kell nevetségessé tenni, mert idővel önként is belátja tévedését?

- 4 Kérjek segítséget tőletek is és közösen vonzzuk be azt, hogy Gyuri lássa be tévedését?

- 5 Adjam fel, hogy Gyuri megváltozna és mint egykori Para-kutatási tudományos Társaságunkhoz méltóan viselkedne. Adjam ki könyvben az általam feltárt ellentmondásokat?

Hümmmmm???? Mit tegyek szerintetek?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Videók a kütyüről

http://www.youtube.com/watch?v=af-4tZECBZg

és további hasonlók a jobb oldali ajánlóban.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Dr. Domján László: Agykontrolloktató

"Dr. Domján László
Orvoskandidátus és
Agykontrolloktató

A vitalitmásmérővel először 1990-ben kísérletezhettem, amikor Gyuritól - pontosabban fogalmazva dr. Egely Györgytől - néhány napra kölcsönkaptam annak kezdeti modelljét. Rendkívül érdekes dolog volt megfigyelni, hogy az erőnlét és koncentrálóképesség valóban jelentősen befolyásolta a tárcsa forgási sebességét.

Jelenlegi, végső formájában azonban még megbízhatóbb a műszer és óriási előnye a kezdeti példánnyal szemben, hogy hang és fényjelzés révén mennyiségileg is jól jelzi az energiaszintet.

Számomra három kérdés izgalmas különösen: mérni akraom a műszer segítségével, hogy az étrend, illetve a böjtölés hogyan befolyásolja energiaszintünket; hogy mi az egészséges mozgásmennyiség, ami mellett maximális a vitalitásunk; s hogy a relaxáció milyen mértékben növeli meg azt. A lazítás energiaszint-növelő hatását egyébként volt már módom mérni a végleges, korszerű műszerrel, és rendkívül meggyőzően igazolta azt.

Az egyik legizgalmasabb kísérletet azonban 1994 elején végeztük el, s azzal sikerült Gyurit és feleségét, Magdit is meglepnem. Körülbelül 1200, Agykontrolltanfolyamot végzett ember ült a nagyteremben Budapesten, amikor kitettem a színpad elejére, közepére a vitalitásmérőt. Mellé helyeztem egy kis rádiós mikrofont, majd úgy 5 méterre visszahúzódtam a műszertől. A jelenlévőket megkértem, koncentráljanak, hogy a műszer tárcsája kezdjen el forogni az óra járásával megegyező irányban. A teremben olan csönd lett, hogy a légy zümmögését is meg lehetett volna hallani. A mozdulatlan tárcsa egyszer csak elkezdett forogni, és gyorsult és gyorsult és gyorsult, maximális fordulatszámra. Forgott, mint a motolla, fényesen bizonyítva, hogy nem hőhatás következménye a forgás, hanem valóban a mindannyiunkban meglévő, jobb híján "életenergiának" nevezhető valami mennyiségét jelzi.

1994. május 30."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Hogyan ellenőrizze és fejlessze pszichés képességeit?

Ez a címe az Egely kerék mellé adott kis könyvecskének, amit itt lehet elolvasni elekronikusan. Fársztó nagyon, de ezért érdemes végigfutni:

http://www.egely.hu/?page=dokumentum&lang=hun&id=1

Tehát Egely gyakorlatilag azt állítja, hogy az Agykontollosokat, Secreteseket, telekinézissel foglalkozókat fel tudja turbózni a készülék használata.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Fóki: Idézek neked lényeges részeket Egelytől:

"A vitalitásjelző forgása, forgási szögsebessége jelzi a testünkből kiáradó életenergia mértékét. Minél több energia halad át rajta, annál gyorsabban forog a kerék. Az életenergia, a vitalitás mérésére sok évvel ezelőtt kifejlesztettünk egy készüléket, a vitalitásmérőt, ami a forgó kerék fordulatszámának mérésével jelzi - mint egy villanyóra -, hogy mennyi életenergia halad át a közelében.
....
ami egyfajta "a tudat hatalma az anyag felett" típusú gyakorlat.
...
Kezdőként, az első próbálkozásoknál is tudjuk mentálisan befolyásolni a kerék forgását. Mentális erőnk irányításával azt is el tudjuk érni, hogy lassítsuk, vagy meg is állítsuk egy időre a kerék forgását.
...
Legfőbb haszna, célja ennek a gyakorlatnak az, hogy képesek legyünk önmagunk gyors feltöltésére fáradtság, rossz hangulat vagy kisebb betegség esetén.
...
ha 1-2 méterre valaki háta mögé áll, aki éppen vitalitásmérővel nézi saját szintjét. Ha ez a szint beáll egy egyenletes értékre, akkor próbálja akaraterejével növelni vagy csökkenteni, s megtapasztalhatja, hogy befolyásolni tudja a másikat."

Nos talán ennyi elég is egyszerre Fóki. Tehát Egely olyanokat állít, amivel a Vonzás és Secret is felgyorsíthatja a hatékonyságát állítólag. Sőt olyanokat érint, amit a secret is érint. Akarattal, vággyal meg lehet valósítani dolgokat. Domján Lacit és az Agykontrollt is lehivatkozza, de később Lacival történt levelezésünkben Ő azt állítja, hogy ott ahol a készüléket használták, valóba ment légkeringtető berendezés a teremben és ez önmagában is simán forgatta a kereket, ide-oda.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Nem ismerem Egely kerekét

Fogalmam sincs, hogy néz ki, nem láttam még, de nem is érdekel. Egyáltalán azt sem tudom, mi köze a gondolatok és érzések teremtő erejéhez. Szerintem semmi. Csak valami para-izé. Ahogy az Uri Geller féle műsor "mentalistái" sem érdekelnek. Van aki hisz benne, van, aki nem. Ettől nem lesz sem jobb, sem rosszabb a világ szerintem.
Egely Györgynek egyszer olvastam egy könyvét, amit Nikola Tesláról írt, az tetszett. Tesla különös találmányai körül is folynak viták, ámbár ő valóban tett le működő dolgokat az asztalra.
Vitalitásmérő? Ajjaj, ha az ember vitalitását már egy külön műszerrel kell mérni és az illető maga nem érzi, akkor a fene megette az egészet. Ez kb. olyan, mint ha meg akarnám mérni, hogy mennyire vagyok álmos. Érzem, nem? Hát akkor meg minek méricskélni?
Bevallom, hogy ha tudnék is kanalakat hajlítgatni, akkor sem tenném, mert mi a fenét csináljak girbe-gurba kanalakkal? :)
Fura, hogy ez a weboldal már mennyire elkanyarodik attól a témától, amiért létre lett hozva. De valójában már ez sem érdekel. Talán egyszer meggyógyul.
Na, dolgozom tovább, teremtem tovább a valóságomat. De inkább azt, ami nekem tetszik. :)Egely György honlapján

Egely Gyögy honlapján nyitottam egy fórumot, amire eddig nem nagyon volt lehetőség.

Nos nézzük hogy lehetséges lesz-e egyáltalán ott egy higgadt és tárgyilagos vitára:

www.egely.hu/forum/?q=node/10

Vitalítás vagy sima hőáramlás?
cs, 09/10/2009 - 18:50 — IGe - Iván Gábor

Mint ismeretes a tudományos módszertan szerint az minősül tudományos dolognak, ami ki van téve kritikai próbára és kiállja azokat. Nos szerintem az Egely féle kerék itt erős hiányosságokat mutat, amelyre számos írásomban és személyes és telefonos beszélgetésemben hívtam már fel Gyuri figyelmét. Ez volt az első ilyen témában feltett írásom:

Az Egely kerék, a 'feltalálót' idézve; játékszer

Egy megfelelően felmelegített halott emberi kéz is képes lenne megforgatni, teljesen egészséges élő emberi értéken. Ahogyan két eltérő hőmérsékletre felmelegített vasaló teszi. (tanulmány, Bp., 2000.09.19.)... teljes cikk elérhető:

vallaskritika.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=41941

Szeretnék erről itt higgadtan és lassan már egy évtized távlatából talán bölcsebben is eszmét és gondolatokat cserélni, a házigazda vendégfogadó jogát tiszteletben tartva. Remélem Ő és sokan mások is csatlakoznak hozzánk és egy érdekes, sokakat ide vonzó, izgalmas társalgás alakul ki. Iván Gábor

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Ajánlom Gál Janinak elolvasára ezen írásomat

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Ez is én vagyok

Kedves Origami!

Ez az egyéniségemnek egy fontos része és nem értelek, hogy ezt miért nem kellene. Nagyon is kell szerintem. Mert ilyen írások viszik talán át az az üzenetet, hogy GONDOLKOZZ ÉS NE CSAK HIGGY! Meg, hogy nem biztos, hogy a bölcsek köve a Szkeptikusoknál, vagy Egelynél van hanem inkább egyiküknél sem. Ez is képviseli, hogy sem az ateizmusnak, sem a teizmusnak sincs értelme. Nincs értelme klikkesedni. Önálló gondolkozásnak van értelme.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!Ezt nem kéne IGe.

Most felkínáltál nekik a személyedben egy újabb vezérkost.
Ezzel a tettel, hogy azt bizonyítottad, Te vagy Valaki, már vissza is léptél a birkásítás szintjére.
Na, neeee!tanulmány, Bp., 2000.09.19. részlete

"Magamról is szólnom szükséges néhány szót, mert sokan esetleg valami ellen lobbi emberének vélhetnek. Hazánkban is létezik Szkeptikus mozgalom, amelynek a szó egyrészt pejoratív jelentése miatt a Tényeket Tisztelők Társasága a neve. A Társaság célja a babonaság elleni küzdelem, a kritikus gondolkozásra való nevelés, a tudomány népszerűsítése. Szimpatizálok nagyon sok kérdésben ezzel a társasággal, de attól függetlenül ebben a témában, mint a Para-Kutatási Tudományos Társaság 13-as tagsági számmal rendelkező egykori tagja érzem magam hivatva nyilatkozni. A Para-Kutatási Tudományos Társaságnak egykoron Egely György alelnöke volt. "

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!Ilyen alapon lélek mérő is lehetne:-) Egy hülyeség:-)

Biztosan sokan ismerik Egely Györgyöt és találmányát az Egely kereket. 1994-től kapható kereskedelmi forgalomban. Ez egy olyan szerkezet, amely a feltaláló szerint méri szervezetünk élet-, vagy bioenergiája szintjét, amelyet vitalitásnak nevez. A szerkezet forgását szerinte a tudomány számára eddig ismeretlen energia idézi elő. Tehát nem hőáramlás, elektromágneses energia vagy más hasonló. Ez lenne a vitalitás energia, amelynek fogalmát Egely György hozta létre. Ilyen energiaformát a tudomány valóban nem, vagy jelenleg még nem ismer. Az elnevezésen kívül valójában nem határozta meg Egely, hogy mi is az a vitalitás energia, ha csak azt nem nevezzük meghatározásnak, hogy vitalitás az, amelyet az Ő általa létrehozott vitalitásmérő mér.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!A józan ítélőképességet teremtek

Kedves Öbe!
Józan észt sem könnyebb teremteni az embereknek, mint 1 millió forintot a számlájukra:-) Magam amint látod ezt a műfajt űzöm. A kábítást meghagyom másoknak:-)

Egyébként szerintem, az hogy az igen pozitív és a nem negatív, egy szómágiás babona, vagy bugyuta dogma.

Én azoknak írok, akik szeretnek olvasni és nem azoknak, akik nem.

Ha meg szeretsz, akkor gondolkodj!!!! Ne csak higgy!!!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!Figyusz Ige :)

Ez a honlap azért jött létre, hogy a vonzás törvényéről és a teremtésről beszélgessünk. Akik ebben a szellemben gondolkodnak, azoknak a "ne" és "nem" szavak egyáltalán nem léteznek, hiszen a rezgések nem ismerik a tagadást. Szóval figyellek, és folyamatosan arról prédikálsz, hogy mit ne csináljunk. Ha a mi gondolkodásunkat CSAK EGY pillanatra is átveszed, akkor rájössz, hogy miről is beszélsz :)
Bevallom, én már csak a blogjaid címeit olvasom el :)
Azért szeretlekám :)))) Öbchi :)

A szeretet mindent áthat.....
Szeretlek! Sajnálom! Kérlek bocsáss meg! Köszönöm!
Mosolyogj Magyarország :)